Jozef Milan Kultúra

Ružomberský súbor FIREBALL opäť medzi najlepšími na slovenských divadelných doskách

Kultúrny dom v Šali hostil posledný májový víkend vyše 250 detí z celého Slovenska. Trinásť najlepších divadelných súborov si prišlo zmerať sily na 44. ročníku celoštátnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti. DS Fireball zo ZUŠ Ľ.Fullu potvrdil, že právom patrí ku slovenskej špičke.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberský  súbor FIREBALL opäť medzi najlepšími na slovenských divadelných doskách
Zdroj: Dnes24.sk

Celoštátna prehliadka detskej dramatickej tvorivosti je súčasťou už 93. Scénickej žatvy – prehliadok a festivalov slovenského amatérskeho divadla. Divadelný súbor Fireball – literárno-dramatického odboru ZUŠ Ľ. Fullu pod režisérskou taktovkou Anny Mišurovej odohral predstavenie Kapsľa.

Rozbor predsedu poroty znel: „Skúsená režisérka Anna Mišurová vybrala pre svoj mladý súbor ťažkú tému. Príbeh, ktorý sa odohráva na konci druhej svetovej vojny, naberá na aktuálnosti pripomínaním si 70. výročia jej ukončenia práve v tomto období. Počiatočné obavy z inscenovania tejto témy s detským hercom sa rozptýlili hneď po úvode. Dramaturgická úprava, režijné vedenie detského herca, premyslená, plne funkčná scéna, podporená dobovými kostýmami nenásilnou formou vtiahla diváka do príbehu. Zvolený temporytmus predstavenia, udržiavaný presvedčivými, disciplinovanými výkonmi detských stvárňovateľov postáv, umocnený vhodne zvolenými zvukovými efektmi, viedol diváka celým predstavením a umožňoval mu prijímať ponúkané myšlienky. Je preto prirodzené, že záver príbehu silno zarezonoval v detskom i dospelom divákovi.

Na vyhlásení výsledkov si Kapsľa zaslúžene odnášala zo 44. ročníka Zlatej priadky III. miesto a režisérka súboru Anna Mišurová Čestný diplomom za umelecko – pedagogickú činnosť. „Radosť detí bola neskutočná, nielenže si odnášali ocenenie, ale opäť potvrdili, že sú právom zaradení medzi najlepšie divadelné súbory Slovenska,“ vypovedala režísérka.

Mladí herci mali zážitok nielen zo svojho ocenenia, ale videli predstavenia svojich rovesníkov na vysokej úrovni. Radosť neutíchala ani vtedy, keď prišiel redaktor RTVS urobiť s nimi rozhovor. Po rozhovore nastali gratulácie a poďakovania za kvalitnú prácu a túžba opäť spojiť spoločné divadelné sily a o rok sa do Zlatej Šale vrátiť.

Text + foto: A.Mišurová

DS Fireball v Šali
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM