Rôzne

Ružomberský Trojlístok prináša novú možnosť pre najzraniteľnejších

Centrum sociálnych služieb Trojlístok v Ružomberku uviedlo do skúšobnej prevádzky komunitné zariadenie pre piatich prijímateľov sociálnej služby s mentálnym postihnutím. Budova rodinného typu so záhradou v tichom prostredí - príznačne na Tichej ulici - je vhodným priestorom.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberský Trojlístok prináša novú možnosť pre najzraniteľnejších
Foto: Jozef Milan

Rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi čelia problémom, ktoré im prináša starostlivosť o dieťa s postihnutím, z čoho pramení ich obava, dokedy sa dokážu postarať o svoje deti a dokedy môže ostať človek s mentálnym postihnutím v rodinnom prostredí. V posledných dvoch rokoch zaznamenali na Liptove zvýšenú intenzitu požiadaviek od komunity rodičov o pomoc pri riešení ich vážnej a citlivej situácie. „Konkrétne išlo o možnosť dlhodobého zotrvania v prostredí, na ktoré sú ich deti zvyknuté a v komunite ich dlhoročných priateľov. Keďže takáto možnosť v regióne Dolného Liptova doteraz neexistovala, rozhodli sme sa im pomôcť a tejto požiadavke vyhovieť,” uviedol Anton Machola, riaditeľ Trojlístka – Centra sociálnych služieb.

Aj riaditeľka odboru sociálnych vecí zriaďovateľského Žilinského samosprávneho kraja Marta Pauková pripomenula, že zručnosti v oblasti sociálnych vzťahov sa najlepšie osvojujú v interakcii s rovesníkmi. „Ľudia s mentálnym postihnutím patria v tomto smere medzi najzraniteľnejšie skupiny,“ skonštatovala.

„Nemôžu aktívne riešiť rôzne životné situácie a sú bytostne odkázaní na neustálu pomoc predovšetkým rodičov a odborného personálu. Verím, že táto inovatívna forma bude všestrannou pomocou a výrazne uľahčí zložitú životnú situáciu rodičom zdravotne znevýhodnených detí,“ dodala Pauková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM