Iné športy

Šachová sezóna ukončená, na rade je Európsky pohár družstiev

Koncom marca sa úspešne ukončila tohtoročná sezóna Ružomberského šachového klubu. Domáci šachisti v nej súťažili v 3., 4. a 5. lige. Priestory na všetky domáce zápasy poskytla ZŠ Sládkovičova.

Ilustračný obrázok k článku Šachová sezóna ukončená, na rade je Európsky pohár družstiev
Zdroj: Dnes24.sk

ŠK Ružomberok A

V 3.lige v skupine C1 súťažilo družstvo ŠK Ružomberok A. Tím posilnili aj licenční hráči: FIDE majster Rastislav Briestenský a jeho dcéra Andrea z klubu Slovan Bratislava. Najviac 6 bodov uhrali Adam Kerdík, Ján Mydliar a 4 body získala Andrea Briestenská, ktorá vyhrala každú svoju partiu za Ružomberok. Okrem Adi sa najlepšími hráčmi podľa percent stali Rasťo Briestenský, (2/2bodov) Emil Konkoľ(2/2bodov) a Branislav Seget (2/2bodov). Družstvo si konečným 9.miestom udržalo svoje miesto v súťaži aj na ďalšiu sezónu.

ŠK Ružomberok B

ŠK Ružomberok B malo svoje zastúpenie v 4.lige v skupine C12. Tesné výsledky svedčia o kvalitných zápasoch, keďže tie prehraté boli s iba pol bodovým rozdielom. Aj v tomto družstve hrali licenční hráči, a to Anton Balala a Pavol Hlaváč z Liptovskej Štiavnice. Najlepším hráčom so ziskom 6,5 bodu sa stal Ján Mydliar. Pavol Polko vyhral 6 krát a takisto úspešný bol aj Imrich Berec, ktorý získal 5,5 bodov. Percentuálne sa dobre umiestnili Imrich Berec (5,5/7bodov), Tomáš Matušák (4/7bodov) a Pavol Polko (6/11bodov). Z 12 družstiev obsadilo ružomberské „B-čko“ 7. miesto.

ŠK Ružomberok C

V 5.lige súperili dve družstvá. ŠK Ružomberok C nastúpilo v zložení skúsených aj mladších hráčov, ktorí ešte len zbierajú skúsenosti. Takými sú napríklad mladý talent Simonka Koreňová, Jakub Chmelár či Margaréta Drozdíková. Najlepším hráčom tohto družstva sa stal Juraj Koreň so ziskom 13 bodov. Pavol Polko a Koreňová Simona získali 11,5 bodu, tiež dobre si počínal Milan Hajtmanský so ziskom 11 bodov. Percentuálne bol najlepší Pavol Polko, Juraj Koreň, Anton Slačka a Milan Hajtmanský. Simonka Koreňová má nad 50 percentnú úspešnosť, slušný výkon podala aj Margaréta Drozdíková s 50 percentnou úspešnosťou. Celkovo sa toto družstvo umiestnilo na 6. mieste.

ŠK Ružomberok Devils

S názvom ŠK Ružomberok Devils bol na poslednú chvíľu vytvorený D tím. Na zápasoch sa striedala partia mladých hráčov a najlepšími hráčmi sa stali Tomáš Matušák so ziskom 13 bodov, Marek Zelnický (12,5 b.) a Radoslav Chilla (10,5 b). Výhrou v poslednom kole si toto družstvo zaistilo slušné 4. miesto.

Začiatkom marca sa v Ružomberku začal klubový prebor, ktorý potrvá do konca júna. Výhodou je možnosť partie s vylosovaným súperom na akomkoľvek mieste do dvoch týždňov. Momentálne beží už 4. kolo.

Vrcholné podujatie roka

O necelé dva mesiace pripravuje Šachový klub Ružomberok jednu z najvýznamnejších šachových akcií Európy, a to Európsky pohár družstiev Mitropa Cup 2014 v dňoch 22. – 31. mája 2014. Do tohto podujatia je zapojených 11 krajín strednej Európy (Rakúsko, Chorvátsko, Česká republika, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Slovinsko, Polsko, Slovensko a Švajčiarsko). Popri Mitrope sa uskutočnia rôzne sprievodné akcie, na ktoré sú všetci srdečne pozvaní. „Najatraktívnejším podujatím pre verejnosť je akcia Živý šach, ktorá sa uskutoční v centre mesta Ružomberok dňa 23. mája 2014 o 19:30. Súboj o titul šachového kráľa mesta Ružomberok odohrajú dvaja mladí talentovaní hráči, Fide majster Juraj Druska a medzinárodný majster Štefan Mazúr. Celú partiu odohrajú so zaviazanými očami, pričom ich ťahy sa budú vykonávať živými figúrkami na veľkej šachovnici v centre mesta,“ pozýva predseda klubu Marek Zelnický.

zdroj a foto: ŠK Ružomberok

Šachová sezóna 2013/14
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM