Jozef Milan Iné športy

Šachoví debutanti hrajú Ligu priateľov Bonifáca

Základná škola Sládkovičova v Ružomberku je spájaná so šachom nielen v meste či regióne, ale na celom Slovensku. Minulú sobotu ružomberskí šachisti zorganizovali prvý z turnajov pre žiakov prvého stupňa. Celá séria je pomenovaná po psíkovi Bonifácovi.

Ilustračný obrázok k článku Šachoví debutanti hrajú Ligu priateľov Bonifáca
Foto: Jozef Milan

Teória je základ

Deťom, ktoré sa so šachom iba začínajú zoznamovať, sú určené prvé slovenské učebnice takéhoto typu pod názvom Škola šachu 1 a Škola šachu 2, ktorých spolutvorcom je Bohuslav Muríň zo ZŠ Sládkovičova. Druhým dielom sprevádza žiakov sympatická postavička psíka Bonifáca. Myšlienka poskytnúť možnosť zasúťažiť si aj úplným začiatočníkom priviedla hráčov zo Šachového klubu – neúnavných šachových buditeľov – pripraviť pre žiakov prvého stupňa projekt pod názvom Liga priateľov Bonifáca.

Prax je to pravé

Prvý z turnajov sa uskutočnil v sobotu 17. novembra 2012 v priestoroch Základnej školy na Sládkovičovej ulici v Ružomberku. Pilotného podujatia sa zúčastnili 4 školy a celkovo 24 šachistov. Účasť v ďalších zápoleniach už potvrdila aj ZŠ Turany a mali by sa pridať ešte minimálne 2 ďalšie základné školy. „Prvé súťažné stretnutie potvrdilo opodstatnenosť takýchto turnajov. Na rozdiel od klasických mládežníckych šachových podujatí sa tu bojovalo vyrovnane až do samotného konca. Žiaden z hráčov ostatným výrazne neušiel (iba Danka Datelová zo ZŠ s MŠ Liptovská Teplá, ktorá ale už má turnajové skúsenosti) a o popredné umiestnenia sa do konca turnaja uchádzala polovica hráčov,“ povedal predseda ŠK a organizátor Marek Zelnický.

Výsledky

  1. Danka Datelová – ZŠ s MŠ Liptovská Teplá
  2. Sebastian Gerec – ZŠ Sládkovičova
  3. Peťo Korolišin – Liptovská šachová škola Liptovský Mikuláš

Druhé súťažné stretnutie sa uskutoční 15. decembra v ZŠ s MŠ Liptovská Teplá.

Šachoví debutanti hrajú Ligu priateľov Bonifáca
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM