Jozef Milan Rôzne

Sestričky pomenovali najdúcha Vilko. Bude adoptovaný?

V piatok 4. januára prijalo hniezdo záchrany pre nechcené deti v bývalej Štátnej nemocnici na Považskej ulici v Ružomberku prvé dieťa, ktoré takto dostalo šancu na život. Pre nemocnicu vznikli prijatím chlapčeka okrem zdravotnej starostlivosti aj rôzne iné povinnosti.

Ilustračný obrázok k článku Sestričky pomenovali najdúcha Vilko. Bude adoptovaný?
Foto: Jozef Milan

Ako napísal portál liptov.sme.sk Vilka museli nahlásiť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý požiadal súd o rozhodnutie na umiestnenie dieťaťa v dojčenskom ústave alebo rozhodnutie o adopcii. Štátny úrad tak postupuje preto, lebo o dieťa sa neprihlásila jeho biologická matka. Podľa skúseností s nechcenými deťmi na Slovensku je dosť pravdepodobné, že Vilko bude adoptovaný.

Má Vilkova matka ešte šancu?

„O chlapčeka prejavili záujem žiadatelia o osvojenie, ktorí sú zapísaní v zozname žiadateľov o osvojenie na úrade v Žiline,“ potvrdila Ľubica Terkaničová z oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Ružomberku. Až 25 z celkového počtu 43 detí, ktoré boli vložené do hniezd záchrany po celom Slovensku, si na základe rozhodnutia súdu prevzali adoptívni rodičia. Biologická matka sa k synovi môže ešte stále vrátiť, však len dovtedy, pokiaľ súd neukončí konanie o adopcii.

zdroj: liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM