Jozef Milan Samospráva

Sila petície rodičov a vyššia dotácia: Poslanci znížili poplatky za škôlku

Na minulotýždňovom rokovaní mestskí poslanci znížili cenu mesačného poplatku za materskú školu, ktorý sa vyberá v predškolských zariadeniach na území mesta. Proti minuloročnému zvýšeniu o sedem eur sa zmobilizovali rodičia, ktorí pod petíciu vyzbierali vyše tisíc podpisov.

Ilustračný obrázok k článku Sila petície rodičov a vyššia dotácia: Poslanci znížili poplatky za škôlku
Foto: Jozef Milan

V septembri 2014 bývalý poslanecký zbor schválil VZN č. 17/2014, ktorým boli nastavené podmienky pre poskytovanie dotácií pre mestské, cirkevné a súkromné školy a školské zariadenia na území mesta pre rok 2015. Poplatok za jedno dieťa v MŠ sa zvýšil z 13 na 20,–€. Dôvodom bolo predpokladané zvýšenie straty, ktorá vzniká mestu v dôsledku nedostatočnej výšky finančného bodu na dieťa, ktorý platí štát. Deficit hospodárenia preto musí vykrývať samospráva spolu s rodičmi.

Petícia rodičov

Začiatkom tohto roka boli rodičia škôlkárov nepríjemne zaskočení neočakávaným a výrazným zvýšením poplatku . Aktivistom z ich radov sa ale v krátkej dobe podarilo zozbierať podpisy pod petíciu, ktorá žiadala vrátiť poplatok na pôvodnú úroveň. Mesto reagovalo priebežne a prisľúbilo ústretovosť. Ministerstvo financií ešte v decembri 2014 avizovalo zvýšenie štátnej dotácie, čo tiež prispelo ku dohode medzi petičným výborom rodičov a mestom na mesačnom poplatku 15,–€. „Predkladatelia petície akceptovali zníženie poplatku,“ povedal Jozef Pažítka, vedúci odboru školstva na Mestskom úrade v Ružomberku. Upravené VZN schválil poslanecký zbor jednomyseľne.

Upravený poplatok za MŠ začne platiť od apríla t.r. Zdraženie poplatku za umiestnenie dieťaťa v školskom klube z 8,– na 10,– € zostalo v platnosti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM