Jozef Milan Iné športy

Silvestrovský výstup na Veľký Choč má štyri desaťročia

Majestátna prírodná dominanta Chočských vrchov bude v posledný deň kalendárneho roka opäť dejiskom tradičného silvestrovského výstupu. Organizátori očakávajú, že stredne náročnú túru s úctyhodným približne kilometrovým prevýšením podstúpi viac ako 1000 nadšencov horskej turistiky.

Ilustračný obrázok k článku Silvestrovský výstup na Veľký Choč má štyri desaťročia
Foto: Jozef Milan

„Silvestrovský výstup na Veľký Choč píše svoju históriu už dlhé štyri desaťročia. Pravidelne láka nielen Liptákov a Oravčanov, ale aj návštevníkov týchto oboch našich regiónov zo všetkých kútov Slovenska i zahraničia,“ uviedol podpredseda organizátorského Klubu slovenských turistov Orava Juraj Štefák. Najviac účastníkov sa podľa neho vyberie trasou z Valaskej Dubovej, no ďalší budú smerovať hore zo všetkých možných strán, z Vyšného Kubína, Jasenovej, ale aj od Ružomberka či Lúčok. „Mnohí budú potom zostupovať úplne inou trasou. Aj v tom je originálne čaro tohto výstupu,“ dodal jeho organizátor.

Vrchol Veľkého Choča v nadmorskej výške 1611 metrov ponúka nádherný výhľad na obrovský kus Slovenska, na Fatry, Tatry, Kráľovu hoľu, Kriváň, Oravskú priehradu, Liptovskú Maru… Traduje sa, že pri ideálnej viditeľnosti sa dá odtiaľ dovidieť až do Krakova.

foto: mapysr.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM