Jozef Milan Kultúra

Sliačanček patrí do zlatého pásma slovenského folklóru

Detská folklórna špička z celého Slovenska sa pred týždňom stretla na 24. ročníku celoštátnej súťažnej prehliadky detských folklórnych súborov v Likavke. Slávnostné vyhlásenie výsledkov prinieslo radosť aj Detskému folklórnemu súboru (DFS) Sliačanček z Liptovských Sliačov.

Ilustračný obrázok k článku Sliačanček patrí do zlatého pásma slovenského folklóru
Foto: Jozef Milan

So starostom Likavky Marianom Javorkom sme sa v prvej časti rozhovoru rozprávali hlavne o náročnosti príprav podujatia, v druhej hovorí o jeho priebehu.

Majstrovstvá Slovenska

Súťažná prehliadka, na ktorej sa predstavilo 15 DFS, sa dá nazvať aj majstrovstvami Slovenska; vystupujú obvykle po dva súbory z kraja a laureáti. Hosťom podujatia bol tentoraz poľský DFS Gorolicki z družobnej obce – Wilkowice, Bielsko-Biala. Zo získaných zdrojov v rámci projektu cezhraničnej spolupráce vydáme aj monografiu o Likavke a otvoríme informačné stredisko.

Hodnotenie na prehliadke

Súťažiace súbory nie sú hodnotené úplne klasicky. Ich vystúpenia sú podľa kvality rozdelené do troch pásiem. Som rád, že nám najbližší reprezentant liptovského folklóru DFS Sliačanček sa umiestnil v zlatom pásme. Ich autentické a starobylé Vynášanie Moreny bolo hodnotené ako jedno z najlepších vystúpení (DFS vedie pani učiteľka Jacková).

Hostia, sponzori, obecná kasa

Na podujatí sme mali aj čestných hostí: poslanca EP Miroslava Mikolášika z Dolného Kubína, poslanca NR SR Milana Mojša a viceprimátora Ružomberka Stanislava Bellu. Veľmi sme zaviazaní sponzorom, bez ktorých by to nešlo. Obec tak či tak obetuje pre udržanie a rozvoj detského folklóru na Slovensku každý rok okolo 10.tis.€, čo nie je malá čiastka.

ZLATÉ PÁSMO:

  • DFS Kornička, Trenčín
  • DFS Brezinky, Polomka
  • DFS Pavička, Sečovce
  • DFS Maguráčik, Kežmarok
  • DFS Sliačanček, Liptovské Sliače

Cena za vynikajúcu spevnú interpretáciu

  • DFS Sliačanček, Liptovské Sliače

súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…radom-155176

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM