Rôzne

Slovenské prvenstvo ÚVN: Nepočujúcemu pacientovi voperovali najmodernejšie zariadenie

Ušno-nosno-krčná klinika Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku začala dnes ako prvá na Slovensku zavádzať nepočujúcim pacientom technicky najmodernejší druh implantátu. Premiérovo bude slúžiť Ružomberčanovi (34), ktorý prišiel postupne už v detstve o sluch pre vrodenú chybu.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské prvenstvo ÚVN: Nepočujúcemu pacientovi voperovali najmodernejšie zariadenie
Foto: Jozef Milan

„Toto plne automatizované, v podstate celoživotné zariadenie, poskytne našim pacientom oveľa vyššiu kvalitu prijímania, spracovania a prenášania sluchových vnemov. Revolučnou pokrokovou vymoženosťou je automatické prispôsobenie konkrétnemu prostrediu, v ktorom sa bude jeho užívateľ nachádzať,“ uviedol prednosta kliniky Marián Sičák.

Ročne by chceli v nedávno zriadenom implantačnom centre ÚVN, ktoré je jedným z troch na Slovensku, zavádzať viac ako desať takýchto implantátov. „Pacientovi, ktorý kedysi počul a postupne prišiel o sluch, umožní oveľa plnohodnotnejší život, znovu vnímať rôzne zvuky, reč, hudbu. Ak sa to podarí veľmi dobre, bude môcť bez väčších problémov napríklad aj telefonovať,“ spresnil Sičák.

Zástupca riaditeľa ÚVN Ladislav Slobodník deklaroval snahu pomôcť každému pacientovi, ktorý to v spádovej oblasti potrebuje. Implantát stojí približne 23.000 eur a uhradí ho zdravotná poisťovňa. Bude potrebné to zmluvne dohodnúť tak, aby to nezaťažovalo stanovený limit nemocnice na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM