Jozef Milan Rôzne

Slovenskí biskupi robili poriadok v Katolíckej univerzite: Stop súkromným fondom a odmenám

Konferencia biskupov Slovenska, ktorá je zriaďovateľom Katolíckej univerzite v Ružomberku, uskutočnila na univerzite audit vo vybraných oblastiach za roky 2010 - 2013. Konštatovala, že vo vedení KU, Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty došlo ku závažným zlyhaniam.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí biskupi robili poriadok v Katolíckej univerzite: Stop súkromným fondom a odmenám
Foto: Jozef Milan

Konferencia biskupov Slovenska na svojom mimulotýždňovom plenárnom zasadaní zobrala na vedomie záverečnú správu audítora. Na základe výsledkov previerky (okrem iného) oznámila:

  • Konferencia biskupov Slovenska konštatuje, že v období rokov 2010 – 2013 došlo vo vedení KU, Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty, k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi.
  • Konferencia biskupov Slovenska žiada rektora KU, aby s účinnosťou od 1. júla 2015 pozastavil vyplácanie mimoriadnych odmien na celej KU až do schválenia nových pravidiel odmeňovania.
  • Konferencia biskupov Slovenska žiada rektora KU, aby ukončil spoluprácu s Fondom Ladislava Pyrkera a nepokračoval v spolupráci s Fondom T. Zasepu.

Konferencia biskupov Slovenska ďalej schválila plán opatrení, vypracovaný v súčinnosti s vedením KU, v oblastiach odmeňovanie a rozvoja ľudských zdrojov, ekonomiky, účtovníctva a správy majetku. Zmeny sa uskutočnia vo formách spolupráce KU a jej fakúlt s fondmi, nadáciami a súvisiacou vedeckou a výskumnou činnosťou.

Vyjadrenie rektora KU Jozefa Jaraba

Rektor KU vyhlasuje, že príjme a bude realizovať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

  • S účinnosťou od 1. júla 2015 rektor KU pozastavuje vyplácanie odmien na celej univerzite až do vypracovania novej smernice o odmeňovaní.
  • KU už ukončila spoluprácu so súkromným Fondom T. Zasepu a nemieni v nej ďalej pokračovať. Rektor KU v najbližších dňoch bude iniciovať kroky, ktoré povedú k ukončeniu spolupráce Pedagogickej fakulty KU so súkromným neinvestičným fondom Ladislava Pyrkera.
  • Rektor KU s poľutovaním berie na vedomie, že v rokoch 2010–2013 došlo k závažným pochybeniam zo strany niektorých členov vedenia KU. Hoci niektorí z nich už nie sú zamestnancami KU, univerzita očakáva od nich sebareflexiu a vyvodenie osobnej zodpovednosti.
  • Rektor KU dúfa, že tí zamestnanci, ktorí v kontrolovanom období pochybili a dopustili sa konania v rozpore s dobrými mravmi, sami z toho vyvodia osobnú zodpovednosť. Ak by k tomu nedošlo, rektor KU bude vo vzťahu k nim postupovať v zmysle platnej legislatívy.

Zdroj: ku.sk; ilustračné foto: rk24;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM