Marcel Mojžiš Rôzne

Smutné zábery z miesta nešťastia: Vrtuľník sa zrútil v polovici lesa, ostali z neho len trosky

Záchranársky vrtuľník, ktorý spadol do rokliny v Slovenskom raji, šiel pomôcť chlapcovi, ktorý sa zranil počas túry. Pre médiá to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík s tým, že vrtuľník v čase, keď šiel na miesto zásahu, pravdepodobne zachytil elektrické vedenie a stroj sa zrútil do vody.

Ilustračný obrázok k článku Smutné zábery z miesta nešťastia: Vrtuľník sa zrútil v polovici lesa, ostali z neho len trosky
Zdroj: TASR

„Na palube boli traja záchranári Air-Transport Europe a jeden horský záchranár Horskej záchrannej služby (HZS) Slovenský raj, žiaľ všetci štyria členovia posádky na mieste zahynuli,“ uviedol hovorca.

Vrtuľník zrútený v polovici lesa vo vode

Na miesto nešťastia priletel aj vrtuľník ministerstva vnútra, z ktorého sa zlanil hasič-záchranár s hydraulickým zariadením. „Pád vrtuľníka bol v dosť problematickom teréne, vyložili tam nejaké zariadenie, ktoré budú potrebovať. Čaká sa na dopravný úrad, budú musieť prísť vyšetrovatelia, ktorí vyšetria okolnosti tejto leteckej tragédie. Následne dôjde k vyslobodeniu tiel záchranárov a ukončenie záchranárskych prác a odstraňovanie trosiek,“ povedal v piatok večer Netík. Zatiaľ nevedel špecifikovať, ako dlho budú práce v nedostupnom teréne trvať.

„Celá štvorčlenná posádka ktorú tvoril 44-ročný pilot z Popradu spoločne s posádkou leteckej záchrannej služby a to 34-ročným záchranárom, 45-ročným lekárom a 37-ročným členom horskej služby Slovenský raj pri nehode zahynula. Poškodením stroja vznikla škoda cca 2 000 000 eur. Policajný vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Spišskej Novej Vsi v súvislosti s vyšetrovaním tejto tragickej leteckej nehody začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia.“ uviedol policajný hovorca Alexander Szabó.

Na mieste nešťastia bol večer aj minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým tragédie. „Je mi veľmi ľúto, čo sa dnes stalo, jednak ako ministrovi zdravotníctva, ale aj ako ich kolegovi; stalo sa to ľuďom, ktorí šli zachraňovať ľudský život a sami zahynuli. Bol som na mieste, nie je to pekný pohľad, vrtuľník je zrútený v polovici lesa vo vode. V tejto chvíli neviem, čo sa stalo, bude to predmetom vyšetrovania. Sú tam štyri obete, ich telá sú stále na mieste, ide o operátora, pilota, leteckého a horského záchranára,“ doplnil Čislák.

Chlapec bol Nemec

Chlapca, ktorému šli záchranári na pomoc, nakoniec z miesta, kde spadol, vyslobodili horskí záchranári na nosidlách. Podľa ministra mal zranenia dolnej končatiny a hlavy, ktoré si spôsobil pádom do rokliny. „Previezli ho do nemocnice, ide o chlapca nemeckej národnosti. Ťažko polemizovať o tom, či bol nutný zásah vrtuľníka, pretože ak chlapec spadne z nejakej výšky, má poranenia hlavy, brucha a dolnej končatiny, tak je samozrejme privolaný vrtuľník,“ uzavrel Čislák. Vrtuľník sa zrútil v rokline Prielom Hornádu v Slovenskom raji v piatok krátko pred 19. hodinou.

Súvisiace články:

Tragická bilancia pádu záchranárského vrtuľníka: Nehoda si vyžiadala 4 ľudské životy

Na hroznú tragédiu reagoval už aj šéf parlamentu: Vyjadrenie ľútosti príbuzným obetí

FOTKY z miesta leteckej tragédie: Vrtuľník sa zmenil na kopu šrotu
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM