Jozef Milan Rôzne

Snem KDH: Stará garda s novými tvárami(?)

Snem Kresťanskodemokratického hnutia, ktorý prebiehal sobotu 23.6. v Kultúrnom Dome Andreja Hlinku v Ružomberku, podľa očakávania voľbou potvrdil Jána Figeľa v pozícii predsedu strany. Troch nových podpredsedov nikto nepozná.

Delegáti dnešného Snemu KDH v Ružomberku po predsedovi, ktorým sa stal Ján Figeľ, zvolili aj šesticu podpredsedov strany. Post podpredsedu KDH získali poslanci Národnej rady (NR) SR Pavol Abrhan, Ján Hudacký a Július Brocka, vysokoškolská pedagogička Miroslava Szitová, bývalý riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský a ekonomický expert Miloš Moravčík.

Brockovi dokonca v prvom kole voľby niekoľko hlasov na zvolenie chýbalo, v opakovanom hlasovaní však už uspel. Pred druhým hlasovaním sa za Brocku prihovoril osobne predseda strany Ján Figeľ. **„Keď som bol v zahraničí a potreboval som určiť niekoho, čo ma zaskočí, vždy som sa mohol o Júliusa Brocku oprieť. Bol spoľahlivý, nikdy som nemusel dementovať jeho vyjadrenia,“ **vyhlásil. Pripomenul delegátom prednovembrový príbeh Brocku, ktorý sa angažoval v kresťanskom disente a spoluorganizoval sviečkovú manifestáciu, ale aj roky jeho práce pre KDH.

Ján Figeľ kritizoval katolícku aj evanjelickú cirkev za to, že sa zúčastňujú na rokovaní rady solidarity, ktoré inicioval líder Smeru-SD Robert Fico. **„Naše cirkvi sa dali do ‚Národného frontu‘,“ **vyhlásil Figeľ, podľa ktorého si cirkvi mohli pre komunikáciu s vládou zvoliť iné platformy.

O zmene stanov KDH – nebola prijatá, navrhovateľ Radoslav Procházka podľa vyjadrenia delegáta snemu išiel na takúto dôležitú vec partizánskym spôsobom, čo asi znamená, že taktiež nepozná KDH.

Kauzu „zlaté padáky“ vníma predseda KDH Ján Figeľ ako zlyhanie vlastných ľudí, ktoré poškodilo tak stranu, ako aj osobu jej predsedu. //„Bol som faulovaný zozadu, vlastnými,“ //vyhlásil v emotívnom prejave na rokovaní dnešného Snemu KDH Figeľ. Vystúpením reagoval na rozpravu v pléne, ktorá kriticky reflektovala tak kauzu „zlatých padákov“, ako aj odchod bývalého podpredsedu strany Daniela Lipšica z KDH. Figeľ priznáva chybu v prípade vysokých odstupných pre štátnych úradníkov, dodáva však, že KDH si vie chybu priznať a neskôr ju napraviť.

Na margo odchodu Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH Figeľ poznamenal, že každý má slobodnú možnosť opustiť stranu, keď sa tak rozhodne. „Toľko priestoru, koľko dostal v KDH Daniel Lipšic, nedostal nikto za 22 rokov,“ vyhlásil Figeľ. Dodal, že Lipšic prišiel do KDH z externého prostredia a teraz sa doň vracia. Pripomenul, že KDH stratilo za dvadsať rokov množstvo osobností, v niektorých prípadoch išlo podľa neho o „piliere hnutia“ a napriek tomu dokázalo pokračovať na svojej politickej ceste ďalej. „Možno aj v budúcnosti niekto odíde. Dôvera sa nedá nadiktovať, dôvera sa pestuje,“ zdôraznil Figeľ.


10:00 Návrh poslanca Radoslava Procházku, aby bol program dnešného snemu KDH doplnený o bod, v rámci ktorého delegáti prerokujú jeho návrh na zmenu stanov strany, schválili 163 hlasmi z 325 členného auditória. To znamená najtesnejšou možnou väčšinou. Navrhuje zmenu počtu podpredsedov zo šiestich na troch a zastúpenie všetkých krajských predsedov v predsedníctve strany. Prijatie navrhovanej zmeny by viedlo k posilneniu váhy regiónov vo vedení KDH, myslí si Procházka. Na schválenie zmeny stanov je však potrebný súhlas dvoch tretín prítomných delegátov. Ak by teda hlasovanie o samotnom návrhu dopadlo podobne, ako hlasovanie o zaradení tohto bodu do programu rokovania, zmena stanov by schválená nebola.

zdroj: tasr/ ruzomberok24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM