Jozef Milan Rôzne

Spaľovanie biokalov (zrejme) dostane zelenú

Ružomberskí poslanci vykonali referenčnú návštevu na tému spaľovania biokalov v Rakúsku. Spoločnost Mondi SCP zaistila prístup do rakúskeho závodu Mondi Frantschach a do mestskej spaľovne Wien Energie pri ČOV vo Viedni. Poslanci si na cestu prizvali

Dvojdňová referenčná návšteva miest, kde dochádza k spaľovaniu biokalov v Rakúsku, bola pokračovaním komunikácie zástupcov mesta Ružomberok a spoločnosti Mondi SCP, ktorá má v pláne biokaly z čistiarne odpadových vôd (ČOV) spaľovať vo svojom kotle na biomasu spoločne s kôrou. Štrnásť poslancov mesta videlo priamo v sesterskom závode skupiny Mondi Frantschach procesy zmiešania biokalov s biomasou, spaľovania a výsledky meraní súvisiacich emisií. „Prezentácia v závode ukázala, že kaly sa naozaj dajú spaľovať bezpečne a ekologicky, a to pri dodržaní požiadaviek legislatívy Európskej únie. Dochádza k tomu na porovnateľnom zariadení, na akom je zámer spaľovať biokaly v Ružomberku,“ hovorí Ing.Vladimír Macko, jeden z nezávislých odborníkov z Obvodného úradu životného prostredia v Ružomberku. Skupina navštívila aj 20 km vzdialenú ČOV, odkiaľ sa biokaly vo vyklápacích návesoch vozia na spaľovanie do celulózky.

Druhým miestom návštevy bola mestská spaľovňa odpadov vo Viedni, v časti Simmering Haide. Spaľovňa likviduje nebezpečný odpad, odpad z nemocníc, ako aj komunálny odpad z mesta vrátane biokalov. „Mali sme možnosť vidieť kapacitne a technologicky rádovo vyššie vybavenie z pohľadu odlučovania spalín, kde sme mohli porovnať im stanovené emisné limity v porovnaní s tými, ktoré má spoločnosť Mondi SCP. Myslím si, že mnohí poslanci zostali prekvapení pozitívnymi skúsenosťami z iných prevádzok. Som rád, že akcia splnila účel, večer prebehla veľmi otvorená diskusia medzi poslancami, zástupcami Mondi SCP a prizvanými expertami na tému spaľovania biokalov. V tej si minimálne obe strany vyjasnili, v čom vidia najväčšie otázniky v plánovanom projekte v meste Ružomberok,“ hovorí zástupca primátora mesta Ružomberok Miroslav Zuberec. „Pokiaľ ste v niečom prví, súčasťou vašej práce je aj šírenie osvety. Na Slovensku spaľovanie biokalov vyvoláva prirodzené a pochopiteľné obavy z nepoznaného. Počas návštevy v Rakúsku sa mohli poslanci mesta presvedčiť, že táto ekologicky zmýšľajúca krajina považuje spaľovanie biokalov za samozrejmosť a najlepší spôsob nakladania s nimi. Myslím, že všetci zúčastnení sa vedomostne a skúsenostne posunuli veľký kus vpred a že v otvorenej atmosfére sme na tému biokalov v Ružomberku mali veľmi dobrú debatu,“ konštatuje riaditeľka životného prostredia Mondi SCP Marianna Matajová.

Mondi SCP už dnes disponuje povolením štátnych orgánov na spaľovanie biokalov v existujúcom kotle na biomasu. Prehodnotenie iných technologických či odberateľských možností v súčasnosti naznačuje, že spoločnosť týmito možnosťami nezíska trvalo udržateľné a overené riešenia nakladania s biokalmi. Predpokladá sa, že v blízkej dobe dôjde k realizácii projektu. To by znamenalo spustenie spaľovania biokalov v Ružomberku približne na prelome rokov 2012 a 2013.

Zdroj: Michaela Milá, hovorkyňa mesta Ružomberok

RK mondi biokaly
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM