Jozef Milan Kultúra

Spisovateľ Jozef Karika: Je to zatiaľ môj najsilnejší príbeh

V stredu podvečer v kníhkupectve na Salvovej ulici predstavoval svoj najnovší román Na smrť Ružomberčan Jozef Karika. Ružomberok24 sa s autorom úspešných bestsellerov V tieni mafie I, II a Nepriateľ štátu rozprával o najnovšom románe, Ružomberku a budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku Spisovateľ Jozef Karika: Je to zatiaľ môj najsilnejší príbeh
Foto: Jozef Milan

Román Na smrť

Dej sa odohráva v 30-tych a 40-tych rokoch minulého storočia sčasti v Ružomberku, kde vyrastajú dvaja nerozluční priatelia spolu s priateľkou, ku ktorej niečo cítia. Okolnosti oboch donútia ujsť zo Slovenska – jeden uteká do USA, kde vstúpi do židovského gangu a druhý do Nemecka, kde študuje lekárčinu. Nechá sa naverbovať do SS, kde sa postupne stáva fanatikom. Po vypuknutí II. sv. vojny sa stretávajú znova na Slovensku, len jeden je už židovský gangster a druhý fanatický esesák, každý na opačnej strane barikády.

Ružomberok a jeho genius loci

Do môjho rodného mesta bol sčasti situovaný dej každej mojej knihy, človek dôverne pozná svoje prostredie. Ružomberok je veľmi poetický, čitateľsky veľmi atraktívny. Má svoju jedinečnú atmosféru, naturel, je to možno tým, že sa v podstate rozkladá v horách. Hovorím to ako odozvu od mojich čitateľov, ktorých stretávam po celom Slovensku. Ružomberok má veľmi silný genius loci. Druhá vec je, že podľa mňa za posledných dvadsať rokov akosi stagnuje. Je tu obrovský odliv mladých ľudí, ja tu pomaly nemám rovesníkov. Toto je obrovský problém.

Budúcnosť spisovateľa

V súčasnosti pracujem na druhom diele románu Na smrť. Aj keď – ako si povedal – mi to zatiaľ píše, autor si ťažko môže naplánovať päť kníh dopredu. Mám síce nápady na ďalšie príbehy, ale energia a vášeň pre písanie je druhá vec. Pokojne sa mi môže stať – ako každému umelcovi – že pocit naplnenosti po dokončení posledného diela prevládne. Teda, chcem dokončiť druhý diel a potom sa uvidí.

Spisovateľ Jozef Karika
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM