Jozef Milan Rôzne

Splnený sľub občanov Liptovskej Osady

V nedeľu 26. augusta 2012 sa naplnil prísľub, ktorí dali občania Liptovskej Osady na konci 2. svetovej vojny. Spišský biskup Štefan Sečka vysvätil kríž na severnom vstupe do dediny - na Prievalci.

„Stretávame sa na tomto mieste, aby sme splnili sľub, ktorý dali naši rodičia a starí rodičia počas druhej svetovej vojny,“povedal na úvod svojho príhovoru starosta obce Robert Kuzma. Pri dramatických udalostiach oslobodzovania obce mala byť táto nemeckým komandom vypálená a jej občania popravení. Vďaka diplomatickému konaniu miestneho kňaza Štefana Vaverčáka dňa 28. marca 1945 ku tejto tragédii nedošlo. Ako poďakovanie za záchranu obce a svojich životov dedinčania vtedy sľúbili, že pri vstupe do dediny postavia kríž.

Starosta obce ďalej ocenil ten fakt, že všetci občania požiadaní o spoluprácu boli ústretoví, a všetku prácu a materiál dodali bez nároku na finančnú odmenu. „Viem, že politická situácia dlho nebola ideálna, kedy nebolo možné úmysel naplniť. Je pre mňa veľká česť, že práve ja som bol pri tom, keď sme záväzok splnili a kríž postavili,“dodal zjavne dojatý Robert Kuzma.

RK kriz l.osada
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM