Jozef Milan Rôzne

Spomienková slávnosť pri príležitosti 75. výročia úmrtia Andreja Hlinku

Mesto Ružomberok a rímskokatolícky Farský úrad v Ružomberku v nedeľu usporiadali spomienkovú slávnosť pri príležitosti 75. výročia smrti kňaza, pápežského protonotára a preláta Andreja Hlinku. Spomienka na námestí pred farským kostolom sa uskutočnila pri veľmi nízkej účasti občanov.

Ilustračný obrázok k článku Spomienková slávnosť pri príležitosti 75. výročia úmrtia Andreja Hlinku
Foto: Jozef Milan

Spomienková slávnosť mala dve časti – od 10:00 to bola svätá omša vo farskom kostole, ktorú slúžil spišský pomocný biskup Andrej Imrich. Po nej Spomienka pokračovala pri soche Andreja Hlinku príhovormi osobností a kultúrnym programom, v ktorom sa prezentovali chrámový spevokol Andrej a dychové sexteto zložené z muzikantov Supranky.

„S úžasom pozerám na osobnosť Andreja Hlinku, ktorý bol za veci Božie a bojoval aj za veci národné. Má stále čo povedať aj dnešnému Slovensku. Založil politickú stranu – ľudovú stranu založenú na kresťanských ideáloch, podobne ako to urobili neskôr iní ľudovci Robert Schuman či Konrad Adenauer. Dosiahol skutočne neuveriteľné. V relatívne krátkom úseku dvadsiatich rokov dosiahol vymanenie sa z maďarskej nadvlády v Rakúsko-Uhorsku a nadobudnutie slovenskej autonómie v rámci vtedajšieho Československa. Bez nej by nemohlo mať dnešné Slovensko svoju vlastnú hviezdičku na mape Európy ako suverénny národný štát,“ povedal vo svojom príhovore Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho parlamentu z Dolného Kubína.

„Dnes je potrebné sa pozrieť na Andreja Hlinku očami doby, v ktorej žil, a viac si uvedomiť, čo všetko musel urobiť pre slovenský národ. A aké je posolstvo jeho života pre nás, pre dnešok? Učil nás Slovákov, aby sme si vážili v prvom rade samých seba. Lebo ak si nebudeme vážiť samých seba, potom nemôžeme čakať, že si nás budú vážiť tí druhí. A v tom je skrytá veľká múdrosť, preto dnes patrí Andrej Hlinka neoddeliteľne do histórie slovenského národa. Dnes je aj zákonom Národnej rady SR, schváleným pri 70-tom výročí jeho úmrtia, človekom, ktorý má nezmazateľné miesto v našej histórii,“ zdôraznil vo svojom prejave predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Prítomným sa prihovoril taktiež primátor Ružomberka Ján Pavlík, ktorý vyzdvihol spätosť Otca národa s Ružomberkom a dolným Liptovom: „S Ružomberkom sú spojené aj posledné kroky životnej cesty Andreja Hlinku. Svoj život odovzdal do Božích rúk len pár metrov odtiaľto – v budove dnešnej radnice. Do Božích rúk však odovzdal aj celý svoj milovaný slovenský národ, slovami: Boh ti pomáhaj, Boh ťa opatruj. Buď s Bohom, národ môj! Vážim si preto, že sa dnes pri tejto pietnej spomienke stretávame práve na tomto mieste. Tu Andrej Hlinka žil svoj osobný, kňazský i politický život, tu sa radoval i trpel, tu bojoval za svoj národ a jeho práva, tu sa rodili jeho myšlienky… “

Spomienka pri príležitosti 75. výročia úmrtia Andreja Hlinku
16
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM