Rôzne Správy

Spôsobenie škody pod vplyvom alkoholu môže výjsť poriadne draho

Zimné obdobie na cestách je z pohľadu nehôd oveľa kritickejšie ako zvyšok roka. Navyše, počas vianočných sviatkov si mnohí neodpustia alkohol.

Ilustračný obrázok k článku Spôsobenie škody pod vplyvom alkoholu môže výjsť poriadne draho
Zdroj: TASR

Zľadovatené, zasnežené a často neodhrnuté cesty, hmla, skoršie stmievanie sa aj horšia viditeľnosť, to sú charakteristické znaky zimných mesiacov.

Zimné obdobie na cestách je z pohľadu nehôd oveľa kritickejšie ako zvyšok roka. Navyše, počas vianočných sviatkov si mnohí neodpustia alkohol. Niektorí sa s alkoholom v krvi vyberú na svah, iní si neváhajú sadnúť aj za volant.

„V minulom roku sme podľa našich štatistík zaznamenali až 38 dopravných nehôd spôsobených požitím alkoholu. Tento rok evidujeme 22 takýchto nehôd,“ bilancuje hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Vymáhanie škody

Ako ďalej upozorňuje, požitie alkoholu a spôsobenie škody môže vyjsť na nemalé peniaze. Ak sa totiž spôsobí nehoda či iná škoda pod vplyvom alkoholu, poisťovňa v rámci havarijného poistenia môže poistné plnenie znížiť.

Ak ale sa spôsobí škoda v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP), poisťovňa môže od škodcu žiadať plnenie za škodu, ktorú vyplatila poškodenému, a to až do výšky 100 percent.

Účet za nehodu tak môže vyjsť poriadne draho. Raritou nie sú ani desaťtisícové účty, ktoré vinník platí pozostalým doživotne.

Pozor na alkohol na svahu

„Tento rok sme riešili dopravnú nehodu klienta, ktorý zrazil troch chodcov, z toho jeden úraz bol smrteľný. Vodičovi namerali až 1,8 promile alkoholu v krvi. Účet za nehodu sa vyšplhal na vyše 69-tisíc eur a zahŕňal poškodenie oboch vozidiel a dopravného značenia, náklady na liečenie poškodených, bolestné, stratu zárobku, výdavky na pohreb až po náklady spojené s priznaným invalidným dôchodkom, vdovským a sirotským dôchodkom a sťažením spoločenského uplatnenia, o ktorom rozhodol súd,“ hovorí Muthová.

Posilniť sa niečím tvrdším sa nevyplatí ani na lyžovačke. Ak totiž dotyčný pil alkohol a utrpel zranenie na svahu, poisťovňa mu môže znížiť náhradu škody primerane podľa toho, do akej miery bol príčinou nehody práve alkohol v krvi. Ak ale namerajú viac ako 1,5 promile, poisťovňa vzniknutú škodu nenahradí.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM