Rôzne Správy

Spotreba bezlepkového pečiva rekordne rastie. Čo všetko ponúka trh?

Výrobcovia sa sústreďujú aj na zdravie celiatikov, teda tých, ktorých telo odmieta spracovať lepok. Táto choroba núti tisíce ľudí vzdať sa klasického pečiva.

Ilustračný obrázok k článku Spotreba bezlepkového pečiva rekordne rastie. Čo všetko ponúka trh?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Veľtrh Danubius Gastro 2017, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v bratislavskej Inchebe, potvrdil, že celiatikov pribúda. Ich telo odmieta spracovať lepok a tak choroba núti týchto ľudí vzdať sa klasického pečiva. Musia ho buď zo stravy vylúčiť úplne, alebo ho nahradiť pečivami, ktoré neobsahujú glutén.

„Takáto diéta môže byť absolútne plnohodnotná a pestrá. Jej základom sú bezgluténové výrobky a obilniny bez toxického gluténu. Zväčša sa pri výrobe ako náhrada využíva ryžová múka či zemiakový škrob,“ povedal Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov SR.

Široký sortiment

Kým pred niekoľkými rokmi bol sortiment obmedzený na pár produktov, najmä chlebov z extrudovanej pšenice či kukurice, v súčasnosti je výrazne bohatší.

„Ponuka sa neustále obohacuje o rôzne druhy pečiva, nielen o chleby. Sortiment sa postupne rozšíril aj o sladké pečivo, rôzne celozrnné pokrmy, jemné muffiny či absolútne novinky ako bezlepkové „brownies“, hamburgerové žemle či dokonca krekry,“ podčiarkuje Vojtech Gottschall, predseda Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska.

Pekári museli reagovať na rozrastajúci sa nový trend bezgluténového pečiva. Jeho spotreba medziročne narástla o desiatky, v niektorých prípadoch aj o stovky percent.

Podľa neho je už dnes na Slovensku len veľmi málo pekární, ktoré by sa nezačali orientovať aj na tento segment. Očakáva sa totiž, že dopyt bude kontinuálne rásť.

Musia vymýšľať

„A nás to bude nútiť vymýšľať stále nové a nové produkty,“ zdôrazňuje Moravčík. Práve širšia ponuka slovenských bezlepkových potravín podčiarkuje aj fakt, že slovenskí potravinári vedia spotrebiteľom ponúknuť čoraz viac bezpečnejších a kvalitnejších potravín.

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory prinášajú slovenskí výrobcovia do obchodov chutné a najmä škandálmi nepoznačené potraviny, a to je v časoch globalizácie trhu, enormných dovozov zahraničných potravín rôznej kvality a s tým súvisiacich nižších zdravotných štandardov, veľká devíza.

Ilustračné foto

pečivo
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM