Správy

Štát to opäť skúša s balíčkami: Okrem potravín dostanú ľudia aj zubné kefky

Dlhé rady, hádky a naťahujúce sa ruky sociálne slabších. Viac ako stotisíc balíčkov s cestovinami, strukovinami či základnou hygienickou výbavou majú čoskoro dostať ľudia na hranici chudoby. Štát to po fiasku z minulosti opäť skúša s potravinovou pomocou.

Ilustračný obrázok k článku Štát to opäť skúša s balíčkami: Okrem potravín dostanú ľudia aj zubné kefky
Zdroj: TASR

Potravinové balíčky s cestovinami, strukovinami a konzervami by sa mali začať rozposielať po Slovensku už o niekoľko týždňov. Informuje o tom portál aktuality.sk

Na hranici chudoby žije na Slovensku takmer milión ľudí. A práve týmto občanom, medzi ktorými sú aj neúplné rodiny s deťmi, rodiny s viac ako tromi deťmi a jednotlivci, má pomôcť štát. Finančný balík peňazí je z Bruselu. Prerozdeliť sa má v podobe potravinových a hygienických balíčkov a výdaja teplej stravy. V predvolebnom roku 2015 sa výdaj balíčkov nestihol.

Už aj na hygienu

"Predpokladáme, že distribúcia približne stotisíc potravinových balíčkov by mala prebehnúť od polovice júla do polovice augusta 2016,“ avizuje pre aktuality.sk hovorkyňa Ústredia práce a sociálnych vecí Jana Lukáčová.

Okrem základných potravín sa budú po prvý raz by rozdávať aj hygienické balíčky, v ktorých majú byť zubné kefky, pasta, šampón a mydlo. Tie by sa mali spolu s druhou vlnou potravinovej pomoci posielať od polovice októbra do polovice novembra tohto roka.

V rámci operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci štát tento raz rozbieha aj rozdávanie teplého jedla.

Fiasko z minulosti

Slovensko má už jednu veľmi zlú skúsenosť s potravinovými balíčkami. V roku 2011 skončilo ich vydávanie fiaskom, ktoré malo na svedomí tony stratených, resp. neprevzatých potravín. Vtedajšie fiasko bolo podľa ministerstva práce ovplyvnené neskúsenosťou a nepripravenosťou.

„Dôvodom boli najmä nedostatočné personálne kapacity, nevyhovujúce priestorové a skladovacie kapacity a hlavne nedostatočné finančné prostriedky na predfinancovanie nákladov vznikajúcich v priebehu programu," píše sa v materiáli.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v minulých mesiacoch na základe výziev podpísalo spoluprácu s partnerskými organizáciami, ktoré budú svojimi službami pokrývať celé územie krajiny a distribuovať balíky.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM