Jozef Milan Samospráva

Stavebný úrad odkázal poslancom: Nestarajte sa!

Na ostatnom rokovaní MsZ sa volení zásupcovia občanov zhodli na tom, že pokuta, ktorá bola vyrúbená stavebníkovi benzínky na Bystrickej ceste vo výške 3.000 € je výsmechom slušným podnikateľom a návodom pre neslušných, ako je možné v Ružomberku "úspešne podnikať."

Ilustračný obrázok k článku Stavebný úrad odkázal poslancom: Nestarajte sa!
Foto: Jozef Milan

Ako sa stavalo

V júli 2010 vydal Stavebný úrad – mesto Ružomberok stavebné povolenie na stavbu „Autocentrum OPEL, CHEWROLET, TOYOTA“ pre PK AUTO, spol. s r.o. Prešov. Stavebný úrad až po vybudovaní hrubej stavby zistil, že sa realizuje iná stavba, než aká bola povolená. Vyzval stavebníka, aby okamžite práce zastavil. V tej dobe bola už na úrade podaná žiadosť o dodatočné povolenie stavby „Čerpacia stanica pohonných látok“ od nového subjektu: LMP, s.r.o., Bratislava. Stavebný úrad – mesto Ružomberok stavbu v septembri dodatočne povolil.

Uznesenie MsZ

Poslanecký zbor na novembrovom rokovaní odporučil uložiť vinnému z porušenia zákona pri stavbe maximálnu možnú pokutu v zmysle patričných paragrafov stavebného zákona.

Pokuta

Po ukončení kolaudačného konania riešil stavebný úrad výšku pokuty pre „prvého“ stavebníka. Za uskutočňovanie stavby v rozpore so stavebným povolením mohol uložiť pokutu až do 165 969,60 € (5 miliónov Sk). Uložil pokutu 3 000 €. Zuzana Benčová, vedúca oddelenia stavebnej správy: „Konanie o správnom delikte bolo uskutočnené, vo veci bolo rozhodnuté, maximálna možná pokuta v zmysle stavebného zákona nebola uložená, bola uložená nižšia pokuta, a to výške 3000 €.“

Vyjadrenie stavebného úradu k odporúčaniu mestského zastupiteľstva

Vedúca oddelenia stavebnej správy odpovedala poslancom na ich odporúčanie o maximálnej pokute citáciou z rozhodnutia Krajského stavebného úradu v Žiline: "Pretože výkon stavebného úradu obcou (mestom) podľa stavebného zákona je výkon štátnej správy prenesenou na obec (mesto) a nie samosprávnou činnosťou podľa zákona o obecnom zriadení, je tým automaticky vylúčené, aby obecné zastupiteľstvo akýmkoľvek spôsobom zasahovalo do tohto preneseného výkonu štátnej správy, ktorú vykonáva podľa osobitných predpisov.“

Rokovanie MsZ – február 2013

Vedúca stavebného úradu na rokovaní vyhlásila, že si stojí za výškou pokuty, ovplyvňovaná nebola, a pri podobných prípadoch sa postupovalo podobne. Poslanci schválili stanovisko, že uznesenie o uložení maximálnej pokuty čiernemu stavebníkovi nebolo splnené a požiadali vedúcu oddelenia stavebnej správy o zdôvodnenie výšky pokuty.

Súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…ovana-145172

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM