Monika Földešiová Rôzne

Stredné školy čelia problému: O 1 000 prvákov menej!

V novom školskom roku privíta 66 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyše 5700 prvákov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to bude v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja menej o približne 1000 nas

Najviac žiakov – takmer 1 750 zasadne do prváckych lavíc v 17 školách v Hornom Považí, v 14 oravských školách bude študovať približne 1 250 prvákov, 16 liptovských škôl privíta viac ako 1 000 nových študentov. Nasledujú Kysuce, kde sa v 8 stredných školách bude vzdelávať 940 prvákov. Viac ako 750 prvákov bude získavať stredoškolské vedomosti v 11 školách v turčianskom regióne.

**Najväčší záujem je už štandardne o štúdium v gymnáziách a obchodných či hotelových akadémiách. **V stredných odborných školách prevažuje záujem o učebné odbory kuchár, čašník, kaderník, autoopravár – mechanik. Medzi najobľúbenejšie študijné odbory patrí mechanik hasičskej techniky, ale i informačné a sieťové technológie. Naopak, deviatakov najmenej lákajú odbory obrábač kovov, pekár, viazač – aranžér kvetín, technológia ochrany a tvorby životného prostredia, operátor drevárskej a nábytkárskej výroby, inštalatér, maliar, predavač či súkromný pilot.

Žilinský kraj otvára nové učebné a študijné odbory. Stredná odborná škola v Námestove rozširuje ponuku o štúdium medzinárodných obchodných vzťahov a informatiky. Nový študijný odbor agropodnikanie – kynológia otvára Spojená škola v Turanoch. SŠ v neďalekom Martine začne vyučovať budúcich mechanikov hasičskej techniky. Žilinská SOŠ stavebná ponúka odbor bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci či SOŠ elektrotechnická v Liptovskom Hrádku mechanik počítačových sietí. Novinkou je i bilingválne štúdium v angličtine na čadčianskej Obchodnej akadémii, kde pripravujú podobné vzdelávanie aj v nemčine.

ruzomberok24/ zask

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM