Jozef Milan Rôzne

Strelec po ulovení medveďa: Za 1,5 h som ich videl až päť

Mestské lesy Ružomberok zabezpečili minulý týždeň odstrel jedného jedinca medveďa hnedého. Úspešný strelec bol podľa starobylého aktu pasovaný na lovca medveďov .

Medveďa ulovil poľovný hosť Ladislav Kozub z Turzovky jednou presnou ranou. Strelec je lesník z povolania, ktorý z počutia pozná situáciu v tomto poľovnom revíri. „Včera som behom poldruhej hodiny videl 5 medveďov. Znamená to, že populácia je premnožená a treba ju regulovať. Títo predátori nemajú v našej prírode svojho prirodzeného nepriateľa,“po­vedal pre našu 24-ku lesník. V 30-tych rokoch minulého storočia sa zdalo, medveď hnedý bude vyhubený a aj zásluhou lesníkov začala jeho zákonná ochrana. Dnes je jasné, že sa to podarilo.

"Chcem sa poďakovať Mestským lesom a riaditeľovi Michalovi Slašťanovi za to, že som mohol byť vo vašej krásnej prírode a uloviť pána tunajších hôr, ktorý škodil ľuďom,"uzavrel svoju výpoveď strelec.

Pasovanie za strelca medveďov má časť, kde strelca môžu všetci prítomní, ktorí už zastrelili medveďa, trikrát „pasovať“ za lovca: „Za sv.Huberta, za dobrý revír a za to, aby nebol posledným úlovkom.“ Viac sa dozviete vo fotogalérii.

RK medved odstrel 2
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM