Rôzne

Študenti so zdravotným postihnutím na KU v Ružomberku dostali darček - Špeciálnu študovňu

Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku so špecifickými potrebami majú od štvrtka k dispozícii Špeciálnu študovňu. Jej úlohou je ponúknuť im možnosť využívať asistenčné technológie, ktoré kompenzujú ich znevýhodnenie. Náklady na zriadenie študovne sa odhadujú na zhruba 70.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Študenti so zdravotným postihnutím na KU v Ružomberku dostali darček - Špeciálnu študovňu
Zdroj: Dnes24.sk

„Máme tu rôzne zariadenia, ktoré študentom so zdravotným postihnutím pomáhajú pri štúdiu. Napríklad študijná počítačová stanica pre slabozrakého či nevidiaceho študenta alebo študijná počítačová stanica pre telesne postihnutého študenta a študenta so špecifickými poruchami učenia,“ povedala koordinátorka poradenského centra KU Katarína Markovičová. K dispozícii sú napríklad skenovacie perá, skenovacia myš, rôzne zväčšovacie zariadenia, elektronické lupy, špeciálne klávesnice, myši, diktovacie zariadenie či iné softvéry.

Potrebu zriadenia špeciálnej študovne ukázala práca koordinátorov poradenského centra, ktorí sa čoraz častejšie stretávali s hendikepovanými študentmi. „Študenti sú vedení k samostatnosti. Informácie si už vedia zabezpečiť a spracovať aj sami, bez asistentov. Pomôcky si môžu požičať a zobrať so sebou napríklad do knižnice, načítať si tie veci a stiahnuť. Je to pre nich veľká pomoc,“ doplnil rektor KU Jozef Jarab.

Špeciálne zariadenia si vo štvrtok tohto týždňa prvýkrát vyskúšali aj študenti. „Niektoré zariadenia, ktoré budem potrebovať pri písaní mojej bakalárskej práce a nemám ich doma, by som si musela zakúpiť len na týchto pár mesiacov, čo je skutočne veľmi drahé. Je dobré, že teraz ich môžem zadarmo použiť v študovni. Na univerzite sa nám naozaj snažia vyjsť v ústrety,“ vyjadrila radosť z novej študovne Zuzana Rojíková, študentka KU so zrakovým postihnutím. Keďže študenti pravdepodobne s novými zariadeniami nevedia narábať, pomáhať im budú ich kolegovia, ktorí už s nimi majú dostatočné skúsenosti.

Foto na titulke: ku.sk;

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM