Rôzne

SVET O SLOVENSKU: 3D priechod pre chodcov uchvátil zahraničie. Čadca je svetová!

Optická hra na neobyčajnej zebre cez cestu je vtipná a užitočná zároveň. Nečudo, že zaujala aj Francúzov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: 3D priechod pre chodcov uchvátil zahraničie. Čadca je svetová!
Zdroj: mestocadca.sk

Dobré nápady predávajú a ak sú ešte aj vtipné, úspech je zaručený. To je prípad aj 3D priechodu pre chodcov v Čadci, ktorý dvaja mladí architekti namaľovali tak plasticky, že vytvára dokonalú optickú ilúziu. Všimol si ho aj portál francúzskej televízie Bfmtv.com

Čadca je svetová

Malé slovenské mesto sa vďaka svojej novinke dostalo do svetových médií. “V slovenskom meste Čadca vytvorili dvaja mladí architekti 3D priechod pre chodcov. Je to nápaditý a hravý spôsob, ako znížiť vysoký počet dopravných nehôd na tomto mieste,” píše francúzsky portál.

Bfmtv.com dodáva, že architekti s maľovaním vtipných a užitočných zebier na cestách ešte neskončili. “Priechod namaľovali na ceste v blízkosti základnej školy a ďalšie by mali pribudnúť aj v centre Čadce.”

Čítajte aj: KURIOZITA DŇA: Ako sa kráča po ilúzii? 3D priechod už máme aj u nás!

Optická hra

Keď vodič prvýkrát zbadá 3D priechod, má problém uveriť vlastným očiam. Zdá sa, že pruhy zebry sú skutočné kvádre, ktoré levitujú tesne nad cestou. Vytvárajú tak ilúziu reálnej prekážky a šofér automaticky pribrzdí. Minimálne sa chce každý lepšie pozrieť na to čudo, čo sa vznáša pred jeho očami.

Celý vtip spočíva v zaujímavom spôsobe namaľovania na cestu. Jeho autori sú dvaja mladí architekti Matej Babuliak a František Radačovský. Oni sami hovoria, že nejde o žiadnu vedu, iba šikovnú geometriu.

Celý postup si najprv pozreli na internetových videách, nakúpili vhodné farby a za dva dni bola 3D zebra hotová. Efekt sa naozaj podaril a vodiči pravidelne pribrzďujú. Keďže priechod sa nachádza pri základnej škole na Rázusovej ulici, deti môžu vďaka ich nápadu prechádzať cez cestu bezpečnejšie. Malé kysucké mesto zasa urobilo slovenskému nápadu vtipnú reklamu v zahraničí.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Bývalý učiteľ využíval slovenský server na šírenie porna

3D priechod
7
Galéria
Zdroj: mestocadca.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM