Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Briti uznávajú – náš smajlík je najstarší na svete!

Trenčiansky archív ukrýval usmiate tajomstvo, ktoré vyfúklo Britom ich doterajší rekord. Najstaršieho známeho smajlíka máme teraz my :-)

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti uznávajú – náš smajlík je najstarší na svete!
5
Galéria
Zdroj: FB Archív v Trenčíne

Je to maličkosť, ktorá však rozhodne poteší a pobaví slovenských i britských čitateľov. Dokazuje, že ľudia sa vždy radi usmievali aj pri vážnych profesiách a dokonca aj v oficiálnych dokumentoch chceli občas prejaviť nejakú emóciu.

Na to sa najlepšie hodí emotikon smajlíka, teda jednoduchý krúžok s očami a ústami, ktorý dokáže nakresliť aj malé dieťa. Britský portál Daily Mail píše, že ho zrejme vynašiel trenčiansky notár zo 17. storočia.

Trenčín sa preslávil

“Pracovníci Národného archívu v Trenčíne na Slovensku veria, že našli korene stále populárnejšieho trendu,” píše Daily Mail. Cituje slová šéfa archívu Petra Brindzu: “Našli sme smajlíka z roku 1635. Napísal ho notár Ján Ladislaides vedľa svojho podpisu.” Portál ďalej upresňuje okolnosti, za ktorých sa usmievavá tvárička na dobovej listine objavila.

“Emotikon je nakreslený na záver dokumentu, v ktorom Ladislaides skontroloval mestské účty. Uvádza, že je všetko v poriadku, nemá žiadne námietky a pripojil smajlíka na znak svojej spokojnosti.”

Naozaj prvý na svete?

Britský portál síce píše, že v Trenčíne našli najstaršieho smajlíka na svete, ale aj sám šéf archívu Brindza trochu mierni ich slová: „V dobových písomnostiach to, samozrejme, nie je bežná záležitosť. Neviem, či je to najstarší slovenský, alebo svetový smajlík, ale určite patrí k najstarším, minimálne v trenčianskom regióne.“

Dnes je už totiž jasné, že podobné emotikony na vyjadrenie radosti alebo smútku, či hnevu používali ľudia v písomnostiach celé stáročia. Doteraz držal rekord najstaršieho známeho smajlíka britský básnik Robert Herrick, ktorý ho nakreslil do básne v roku 1648.

Slovenský smajlík z trenčianskeho archívu je o 13 rokov starší ako doteraz známy emotikon z pera britského básnika.

Je teda aktuálne najstarší na svete, ale to neznamená, že zajtra nemôžu archivári niekde na druhom konci sveta nájsť ešte starší rovnaký symbol usmiatej tváre.

Kedy presne vznikol prvý digitálny emotikon nie je celkom presné. Najčastejšie sa uvádza začiatok osemdesiatych rokov minulého storočia. Jednoduchá usmievavá či smutná tvárička zložená z bodiek, čiarok a zátvoriek sa rýchlo presadila. Dnes existuje až 722 jej rôznych vylepšených podôb a každý deň sa ich v digitálnom svete rozpošle až šesť miliárd.

Emotikony
5
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM