Kultúra Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Ľadový dóm na Hrebienku uchvátil Áziu

Výnimočné zimné dielo preslávilo Vysoké Tatry už aj na ázijských portáloch. Obdivujú precíznu prácu slovenských umelcov, ktorý do ľadu preniesli gotiku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ľadový dóm na Hrebienku uchvátil Áziu
42
Galéria
Zdroj: TASR

Tatranský ľadový dóm je úchvatná atrakcia, ktorú minulý rok navštívilo približne 218-tisíc zvedavcov. Jeho krištáľová krása je ako stvorená na oslavu výnimočných príležitostí.

Pod svojou klenbou privítal päť svadieb, jedny oficiálne zásnuby a niekoľko nezabudnuteľných koncertov. Jeho krásu obdivujú aj čitatelia ázijského portálu The Asian Age.

Gotická krása

"Ľadový dóm na Hrebienku je postavený vo výške 1285 metrov nad morom. Konajú sa tu svadby, či oficiálne zásnuby a bude otvorený až do apríla,“ píše ázijský portál. Špeciálne zdôrazňuje, že ľadová bazilika je vyzdobená replikami gotických sôch z neďalekého spišského regiónu.

The Asian Age pútavo opisuje všetky lákadlá tatranského diela a zároveň približuje svojim čitateľom kúsok slovenskej histórie: „Nájdete tu ľadovú sochu Panny Márie s Jezuliatkom, ako aj podobizeň Majstra Pavla z Levoče, ktorý bol rezbárom z 15. storočia a je autorom najvyššieho dreveného gotického oltáru na svete.“

Pestrý program

Autorom a hlavným architektom skvostnej stavby je Adam Bakoš. The Asian Age uvádza, že práce na dóme trvali tri týždne a zapojilo sa do nich 15 sochárov, ktorí opracovali 90 ton ľadu. Aby sa táto krehká nádhera neroztopila, ľadový kostol je chránený špeciálnym stanom, ktorý v ňom udržiava teplotu okolo mínus siedmych stupňov.

Ľadová bazilika s prvkami tatranskej prírody má tento rok aj zopár noviniek. Okrem ochranného stanu je to aj jej väčšia rozloha a nové dispozičné riešenie.

Návštevníkov isto ohúri aj floristický dizajn vo forme ľadových kvetinových vitráží, ktoré mal vo svojej réžii prestížny florista Róbert Bartolen.

V Tatranskom dóme si prídu na svoje nielen oči ale aj uši nadšených hostí. Každú nedeľu si tu návštevníci budú môcť vychutnať neopakovateľné koncerty, ktoré v ľadovom obložení budú určite silným zážitkom.

Ľadový dóm na Hrebienku
42
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM