Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Malý génius ohromil Dubaj

Má len desať rokov ale už prečítal viac ako sto kníh a to v rekordne krátkom čase. Geniálny chlapec spod Tatier žije v exotickom Dubaji a určite je snom všetkých učiteľov

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Malý génius ohromil Dubaj
Zdroj: TASR

Alex a jeho čitateľské výkony zaujali arabských novinárov z portálu Khaleej Times počas literárneho festivalu v Dubaji. Nečudo, prečítať za rok sto kníh nedokáže ani hociktorý dospelý, nieto ešte dieťa. Alex svoju vášeň vysvetľuje prekvapivo múdro na svoj vek a jeho slová by sa nestratili ani v projekte toľko očakávanej reformy školstva, ktorej sa Slovensko stále nevie dočkať.

Je skrátka iný

“Zoznámte sa s 10-ročným Alexom, ktorý za minulý rok prečítal sto kníh!” znie titulok arabského portálu. Chlapec sa novinárom zdôveril, že knihy ho bavia oveľa viac ako hranie počítačových hier, čím sa evidentne vymyká z kruhu svojich rovesníkov.

“Veľmi rád čítam knihy, pretože sú zaujímavé a nútia ma rozmýšľať mimo bežných hraníc,” hovorí Alex, ktorý je podľa portálu zo Slovenska, ale žije s rodičmi v Dubai. Na literárnom festivale bol určite vo svojom živle a podarilo sa mu získať aj podpis od svojej obľúbenej autorky Lucy Hawking. Veľmi rád však číta aj ďalších autorov – Enida Blytona, Marka Twaina, JK Rowlingovú a Roalda Dahla.

Kritické myslenie

Vášnivý čitateľ navštevuje v Dubaji šiesty ročník medzinárodnej školy a práve tam sa začala jeho láska ku knihám. “V škole od nich vyžadujú, aby prečítali denne určitý počet strán,” hovorí Alexova matka. “Keď dáte dieťaťu zaujímavý príbeh, osvojí si čitateľský návyk na dlhé roky.” U Alexa to skutočne funguje a podľa jeho matky trávi väčšinu času po škole s nosom zaboreným v knihe.

Chlapec si najradšej vyberá dobrodružné knihy a fikciu. Hovorí, že príbehy radšej vstrebáva knižne ako vo filme. Na papier sa totiž dostane viac vrstiev príbehu, charaktery postáv sú oveľa hlbšie vykreslené a zážitok je tak lepší.

“Môžem sledovať Harryho Pottera dve hodiny. Ale keď ho čítam, dozviem sa oveľa viac udalostí a situácií, o ktorých môžem premýšľať. Pri čítaní je mozog aktívnejší dlhšie a stimuluje sa tak kritické myslenie,” vysvetľuje Alex. Jeho slovám by určite všetci učitelia zatlieskali.

Alexova matka je so svojím synom spokojná. Hovorí, že čítanie povzbudzuje deti, aby získavali informácie z rôznych zdrojov a aby nad textom premýšľali. “V dnešnom digitálnom svete je to veľmi dôležitá schopnosť.” Alex chce pokoriť stovku kníh aj na budúci rok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM