Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: “Mama hotel” je u nás rekordne obľúbený

V dospelosti by schopný človek mal vyletieť z rodičovského hniezda, ale sú krajiny, kde sa potomkovia s osamostatnením vôbec neponáhľajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: “Mama hotel” je u nás rekordne obľúbený
Zdroj: TASR

Mama navarí, vyperie, uprace a v istom veku ju už aj prestane baviť komentovať kedy sa “dieťa” vráti v noci domov, s kým sa stretáva a ako žije. Za takých výhodných okolností si až 70 percent mladých Chorvátov, Slovákov a Srbov povie, že sa im neoplatí osamostatniť sa od rodičov a zostanú využívať “mama hotel” až takmer do štyridsiatky. Fenomén si všimol chorvátsky portál Total Croatia News.

Sme rekordéri

Portál sa odvoláva na denník Jutarnjii List, ktorý cituje výsledky veľkého prieskumu Eurostatu na vzorke mladých ľudí vo veku 18 – 34 rokov v celej Európe.

Najväčší “mamičkári” žijú v bývalých komunistických krajinách. Rebríček vedie Macedónsko, kde až 72,5 percent mladých v spomínanej vekovej kategórii stále býva v rodičovskom dome. V prípade Chorvátov je to len o necelé tri percentá menej.

“Chorváti sa v tomto najviac blížia k Slovákom, z ktorých 69,9 percenta stále žije s rodičmi a k Srbom, kde je to 69,5 percenta,” píše portál. Pre porovnanie – európsky priemer je len 48 percent, teda menej ako polovica mládeže. Pri pohľade na čísla z ostatných krajín sa zdá, že čím liberálnejšia spoločnosť, tým skôr potomkovia vyletujú z hniezda.

Najrýchlejšie sa osamostatňujú Dáni, kde s rodičmi zdieľa domácnosť len 20 percent dospelých detí. V prípade Nemecka je to 43 percent a vo Veľkej Británii 34 percent. Vysoký podiel mamičkárov má konzervatívne Taliansko – 67 percent, Portugalsko – 63 percent alebo Poľsko – 61 percent.

Zdroj: TASR

Nejasné dôvody

Sociológovia sa len dohadujú, prečo sú mladí ľudia v niektorých krajinách viac samostatní a inde pokojne využívajú mama hotel aj do štyridsiatky. Túžba po vlastnom bývaní a súkromí bez rodičov je totiž po dovŕšení dospelosti prirodzená a ak chýba, niekde sa stala chyba.

V pozadí sú veľmi často finančné problémy, ktoré neumožňujú potomkom zaobstarať si vlastné bývanie ani pri rekordne lacných hypotékach. V krajinách ako Slovensko, či Chorvátsko sú totiž tak nízke platy, že pre veľkú časť obyvateľov zostáva sen o vlastnom byte stále nedostupný.

V mnohých západných krajinách finančný problém riešia lacné nájomné byty pre mladé rodiny, ktoré však opäť vo východnej Európe chýbajú. K tomu sa ešte pridáva aj veľmi vysoká nezamestnanosť mladých, ktorá na Slovensku dosahovala minulý rok približne 25 percent a v južanských krajinách bola ešte vyššia.

Bývanie u rodičov však často môže byť len fiktívne. Veľa potomkov sa presunie za štúdiom a neskôr aj prácou do iného mesta a usadia sa tam. Trvalý pobyt však majú stále oficiálne u rodičov, pretože sa im skrátka nechce absolvovať otravnú úradnícku procedúru s nahlasovaním v novom byte.

Foto: TASR – ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM