Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Naša krajina je prehliadaná a prekvapivo krásna

Dovolenka pod Tatrami je vraj zlý nápad a zahraničných turistov odrádzajú aj turistickí sprievodcovia. Keď sa sem však niekto odváži, je prekvapený a nadšený.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Naša krajina je prehliadaná a prekvapivo krásna
Zdroj: TASR

Kanadský portál The Hamilton Spectator priniesol rozsiahlu reportáž, ktorá Slovákov zarmúti a poteší zároveň. Naša krajina má vraj stále povesť akejsi nudnej diery, kam sa veľmi neoplatí ísť. Pri potulkách strednou Európou je vraj lepšie zamieriť radšej do Krakowa, Prahy, Budapešti, či Viedne. O to prekvapenejšia zostala reportérka kanadského portálu, keď sa odhodlala absolvovať cestu na neznáme Slovensko. Objavila totiž nečakané krásy.

Ani tam nechoďte!

“Vždy hľadám miesta, kde nie je veľa turistov. Aj tak som však mala isté chvenie, keď sme prekročili maďarsko-slovenskú hranicu na ceste z Budapešti do Košíc,” píše kanadská reportérka Erica Rosenberg. Dodáva, že keď uvidela panorámu komunistických panelákov, nadobudla pocit, že rozhodnutie ísť na Slovensko bol zlý nápad.

Dojem nevylepšil ani ich hotel v Košiciach. Šedivá izba so starým nábytkom nebola príjemná. Ešte horší však bol typický slovenský servis. “Keď som povedala recepčnej, že chladnička na našej izbe nefunguje, odvedila mi, že tak to je skoro v celom hoteli…”

Netreba sa potom čudovať, že povesť Slovenska ako turistickej destinácie v zahraničí nie je práve najlepšia. “Nemôžem povedať, že by ma nevarovali. Dobrý priateľ a znalec Európy mi poradil, ay som Slovensko preskočila a išla rovno do Krakowa… o krajine sa veľa nedočítate ani v turistických sprievodcoch. Napríklad zistíte len to, že je to málo známa krajina s nízkym počtom turistov. Sprievodca Lonely Planet zasa venoval polovicu priestoru len hlavnému mestu Bratislave.”

Príjemné prekvapenie:

A teraz tá pozitívna časť – krásy slovenských miest a krajiny si predsa len podmanili kanadskú novinársku posádku. V Košiciach našli “úžasnú gotickú katedrálu a nečakane príjemné centrum.” Pochvaľovali si miestne kaviarne, ktoré sa vraj vyrovnajú západoeurópskym štandardom.

“Košice prekonali moje očakávania, ale Levoča bola skutočne malý stredoveký klenot,” pokračuje v rozprávaní Erica. Užili si jazdu “mimoriadne krásnou krajinou” a podnikli aj ďalšie výlety. “Zrejme ste nikdy nepočuli o Spišskom hrade, aj keď na Slovensku je to ikonické miesto a jedna z najväčších stredoeurópskych pevností.”

“To najlepšie však ešte len prišlo, keď sme dorazili do Banskej Štiavnice,dodáva Erica. Obdivne píše o dokonale uchovanom stredovekom ráze mesta, ktorého čaro, kultúra a jedlo vraj tromfnú ktorékoľvek talianske mestečko. V konečnom dôsledku si tak Slovensko vyslúžilo od kanadského portálu vynikajúce hodnotenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM