Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Takto taxikári legálne okrádajú turistov

Za tri kilometre jazdy zaplatil mladý Čech neuveriteľných 20 eur. Keby vedel, ako to v Bratislave funguje s taxíkmi, mohlo ho to stáť štyrikrát menej.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Takto taxikári legálne okrádajú turistov
Zdroj: pixabay.com

Ľudia, ktorí dlhodobo žijú v slovenskom hlavnom meste, to už poznajú. Ak potrebujete taxík, nesmiete naň mávnuť na ulici, alebo nasadnúť len tak do nejakého voľného vozidla, ktoré čaká zaparkované na neskúsených zákazníkov. V takom prípade sa totiž odveziete rýchlo a bez čakania, ale zaplatíte násobne vyššiu sadzbu, ako keby ste si taxík objednali telefonicky. Zvyčajne cena býva „iba“ dvojnásobná. Mladý Čech však zaplatil až štvornásobok.

Medzinárodná hanba

Český portál Lidovky.cz si všíma článok slovenského denníka N, ktorý popisuje nepríjemnú skúsenosť Romana Maca. Mladý Čech prišiel do Bratislavy na konferenciu, vystúpil na autobusovej stanici a potreboval sa presunúť na miesto konania podujatia. A keďže nepoznal mietne pomery, urobil veľkú chybu.

„Na autobusovej stanici nastúpil do prvého taxíka… cesta trvala 12 minút, auto prešlo 3,3 kilometra a taxikár si vypýtal presne 20 eur,“ píše portál a cituje aj slová českého návštevníka: „Pozeral som na to ako vyjavený, čakal som, že zaplatím tak okolo päť eur.“

Takéto kšefty bratislavských taxikárov sa dajú označiť ako medzinárodná hanba. Aj keď Roman dostal účtenku, suma 20 eur za trojkilomerovú jazdu je zjavne neprimeraná, najmä, keď človek vie, že za normálnych okolností by zákazník zaplatil štvrtinovú cenu.

Kde sa stala chyba

„V Prahe vás taxikár môže legálne odviezť so sadzbou jedno euro za kilometer. V Bratislave to môže byť aj desaťnásobok a ešte vám s úsmevom vystaví aj účtenku,“ píše portál. Problém je v tom, že ceny taxi služieb nie sú v slovenskej metropole nijako regulované, takže taxikári môžu legálne fungovať v tomto dvojitom systéme – jedna cena sa účtuje, ak zákazník objedná voz telefonicky a druhá nadsadená sadzba platí pre neznalých turistov.

Portál pripomína, že bratislavskí taxikári, ktorí takto zneužívajú turistov, zároveň búrlivo protestujú proti konkurenčnej službe Uber. Tá by Romana odviezla za primeraných päť eur a žiadne dvojité sadzby na svojich zákazníkov neskúša.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM