Ivana Milanová Rôzne

Svetlo z Betlehema dorazilo aj do Ružomberka

Ružomberský skauti už 22. krát odovzdávali svetlo svätej zeme všetkým ľuďom dobrej vôle, v piatok 23.decembra, v centre mesta. Skauti 9. zboru Laca Krónera, tak prinášajú do domovov teplo a tradičnú atmosféru Vianoc.

Legenda o Betlehemskom svetle Traduje sa, že na výzvu pápeža Urbana II. sa na križiacku výpravu do Jeruzalema vydala aj jedna skupina mladých rytierov z Florencie. Títo mladí rytieri sa zaviazali, že domov donesú plamienok svetla z Betlehema ako symbol nádeje pre obyvateľov Florencie. Tesne pred Vianocami v roku 1099, čiže po troch rokov bojov a útrap sa rytieri vrátili domov. Plameň, ktorí preniesli, umiestnili v miestnej katedrále, odkiaľ si ho veriaci odpaľovali do svojich domov. ** Ako k nám svetlo putovalo** Rakúski skauti odovzdali svetlo zástupcom Slovenského skautingu a ďalších organizácií z dvoch desiatok susedných štátov na slávnostnej ceremónii v sobotu 10. decembra v kostole Zur Heiligen Familie vo Viedni. V ten istý deň večer ho osobne prijal aj pán prezident Ivan Gašparovič. Potom skauti nastúpili do poštového vagóna a na vlakových staniciach predávali svetlo ďalším a ďalším dobrovoľníkom, aby sa dostalo do čo najväčšieho počtu rodín. Tak svetlo putovalo v rýchliku cez celú republiku od Bratislavy až po Košice. Skauti však nezostanú len pod stromčekom v Ružomberku, plamienok nádeje donesú aj do domova dôchodcov, detského domova a okolitých dedín. Od Liptovských Revúc, cez Liptovské Sliače až do Liptovskej Teplej.

Plamienok už po 18. krát –zažiaril aj z pomyselnej strechy Slovenska, na najvyššie položenom pracovisku v Observatóriu SAV na Lomnickom štíte, kam ho už tradične vyniesli 22.decembra popradskí skauti.

Ak ste odpaľovanie svetla v meste nestihli, mali by ho mať v každom kostole v okolí. Zapáľte si plamienok sviečky, vyložte nohy a začnite v pokoji vychutnávať sviatočné chvíle.

Text: wikipedia, svetlo.skauting.sk Foto: kosice.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM