Rôzne

Takmer deväťtisíc Ružomberčanov sa v sobotu podpísalo pod STOP HAZARDU!

Obyvatelia Ružomberka uplynulú sobotu nielen hlasovali v parlamentných voľbách, ale aj podpisovali petíciu za zákaz herní a hracích automatov v meste. Dobrovoľníkom pred volebnými okrskami sa podarilo vyzbierať bezmála deväťtisíc podpisov. Mestské zastupiteľstvo sa bude musieť problémom zaoberať.

Ilustračný obrázok k článku Takmer deväťtisíc Ružomberčanov sa v sobotu podpísalo pod STOP HAZARDU!
Zdroj: Dnes24.sk

Na vyzbieranie potrebného množstva podpisov stačili organizátorom petičnej akcie Zastavme hazard v Ružomberku necelé tri týždne. Zákonom stanovený počet 30 percent podpisov občanov nad 18 rokov, čo v Ružomberku predstavuje 7 500 podpisov, prekročili o viac ako desať percent. „Presný počet získaných podpisov zatiaľ nepoznáme, keďže medzi Ružomberčanmi sa nachádzajú ešte desiatky petičných hárkov, na ktoré sa zbierajú ďalšie podpisy. Predpokladáme však, že prekročíme hranicu 10-tisíc podpisov,“ povedal člen petičného výboru Jaroslav Rakučák.

Voľby a petícia

Organizátori petície využili k realizácii petície aj volebný deň, stolíky s petičnými hárkami umiestnili v blízkosti volebných miestností. „Tento krok sme vopred konzultovali so Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá nám zber odobrila,“ uviedol Rakučák. Podmienkou volebnej komisie bolo, že nedôjde k propagácii kandidujúcich subjektov alebo samotných kandidátov. „Vopred sme o tom poučili všetkých dobrovoľníkov, ktorým sme zároveň dali podpísať prehlásenie o apolitickom vystupovaní pri zbere podpisov.“

Počas volebného dňa sa členom petičného výboru podarilo vyzbierať takmer deväťtisíc podpisov. „Odozva zo strany obyvateľov bola veľmi dobrá. Petíciu podpísala drvivá väčšina oslovených, niektorí sa nám aj posťažovali na osobné negatívne skúsenosti s hracími automatmi,“ uviedla jedna z viac ako stovky dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do zberu podpisov.

Ďalší postup

Organizátori chcú v najbližších dňoch zhromaždiť petičné hárky, ktoré sú ešte v obehu a zistiť presný počet vyzbieraných podpisov. Následne svoju petíciu doručia na mestský úrad, kde sa ňou po overení platnosti podpisov bude zaoberať mestské zastupiteľstvo. Petíciu v Ružomberku podporilo viac ako 20 organizácií, združení a spoločenstiev, ako aj všetci riaditelia základných a stredných škôl.

Potrebné množstvo podpisov sa podarilo vyzbierať aj aktivistom v Bratislave, Galante a Levoči, kde prebiehali podobné petičné akcie. V zbere naďalej pokračujú v Nitre, Prešove či Dolnom Kubíne.

Zdroj: Imrich Gazda, petičný výbor; ilustračné foto: vranovské.sk;

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM