Kultúra

Tamara Kenderová zaujala prednesom slovenskej rozprávky

V polovici októbra sa v Drienčanoch uskutočnil VIII. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky "Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas", ktorú organizoval Dom matice slovenskej v Rimavskej Sobote. Súťaž vznikla na počesť významného rozprávkara Pavla Dobšinského.

Ilustračný obrázok k článku Tamara Kenderová zaujala prednesom slovenskej rozprávky
Zdroj: Dnes24.sk

Pavol Emanuel Dobšinský pôsobil ako evanjelický farár v Drienčanoch a vo svojom voľnom čase zbieral okrem rôznych ľudových zvykov a obyčají, aj ľudové rozprávky. Zanechal veľké kultúrne bohatstvo, pretože rozprávkový svet dodnes svojou tradíciou, príbehmi zaujme nielen deti, ale aj dospelého čitateľa. Veď, čo je krajšie, ako znovu prežívať dobrodružstvá, keď dobro zvíťazí nad zlom a zlo je spravodlivo potrestané.

ZUŠ Ludovíta Fullu na súťaži

Celoslovenskej súťaže sa zúčastnili žiaci literárno-dramatického odboru ZUŠ Ludovíta Fullu z Ružomberka pod vedením Anny Mišurovej, ktorá svojich žiakov svedomito pripravovala na náročný prednes. „Pracovali sme na príprave prózy nielen počas vyučovania, ale taktiež cez víkendy, pretože konkurencia na súťaži je veľká. Cítili sme zodpovednosť a snažili sme sa vybrané texty predniesť kvalitne. Bolo to o to ťažšie, lebo do súťaže som prihlásila úplných začiatočníkov, ktorí do LDO nastúpili len tento rok. V prvej kategórii sa odprezentovali Svetozár Filip Fábry a Michaela Pulščáková, v druhej kategórii recitovala Tamara Kenderová. Naša radosť bola veľká, keď Tamarka za prednes Slnečnicová mama získala Cenu za interpretáciu textu," povedala vedúca literárno-dramatického odboru Anna Mišurová.

Rozprávkové Drienčany

Deti s nadšením počúvali výkony svojich rovesníkov a zažívali neopakovateľnú atmosféru v rozprávkových Drienčanoch, ktorú im spestrili sprievodné podujatia. Položenie venca na hrob P.E. Dobšinského s možnosťou navštíviť pamätnú faru, v ktorej pôsobil,evanjelický kostol, slnečné hodiny, bludisko, náučný chodník. "Sme tu už štvrtý rok a vždy sa do Drienčan budeme vracať s láskou,“ dodala Anna Mišurová.

zdroj: Anna Mišurová, ZUŠ Ľ.Fullu

Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM