Jozef Milan Kultúra

Tanec medzi črepinami: Nikdy sa nevzdávať!

V stredu 20. júna sa v ružomberskom kine Kultúra v Ružomberku uskutočnila predpremiéra hudobno - tanečného filmu Tanec medzi črepinami, na ktorej bol prítomný režisér a herec-tanečník Marek Ťapák a Linda Luptáková, tanečníčka SĽUK-u a predstaviteľka

Tanec medzi črepinami je bilancovaním muža v zrelom veku, ktorý znovu prežíva významné okamihy (črepiny) svojho života. Je to hudobno – tanečný film, ktorým režisér nadviazal aj na tvorbu svojho otca Martina Ťapáka, ktorý vo viacerých svojich filmoch propagoval slovenský folklór.

Na otázku z publika, ako zvládal tancovanie s profesionálmi 52-ročný herec a režisér odpovedal, že „začal nacvičovať 9 mesiacov skôr, aby sa vytancoval, aby sa dostal do krokov, ale musel sa veľmi premáhať, aby to zvládol, takého výzvy ho však posúvajú dopredu.“ Za hlavné posolstvo filmu považuje myšlienku – výzvu človeku: Nikdy sa nevzdávaj. Texty do filmu napísal spisovateľ Daniel Hevier, ktorý matke hlavného protagonistu (Anna Javorková) vložil do úst motív filmu: naučila som ťa tancovať, aby si vedel, čo máš robiť v tých najhorších, ale aj v tých najšťastnejších chvíľach svojho života.

Vedúcemu folklórneho súboru Liptov Igorovi Littvovi sa páčili fantastické tanečné výkony a krásne slovenské prírodné reálie, do ktorých boli jednotlivé „črepiny“ vsadené. Odporúča folkloristom si film pozrieť s tým, aby neočakávali kompaktný príbeh a rýdzo slovenský folklór. Ako exteriéry pre film poslúžili známe a blízke lokality: kúria vo Vyšnom Kubíne, Šútovský vodopád, Kvačianska dolina, skanzeny v Zuberci a Pribyline.

Film sa v kine Kultúra premieta od štvrtka 21.6. do nedele 24.6. vždy o 19:30.

RK Tanec medzi
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM