Rôzne Správy

"Tataráková" vojna je späť! Bez hrozby pokút by pochúťku mohli prevádzky podávať v polovici roka

Tatárske bifteky by bez hrozby pokút mohli v niektorých prevádzkach podávať už asi v polovici tohto roka. Odhaduje to hlavný hygienik z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ilustračný obrázok k článku "Tataráková" vojna je späť! Bez hrozby pokút by pochúťku mohli prevádzky podávať v polovici roka
5
Galéria
Zdroj: Facebook

„Tatarák“ je tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami. Terajšia vyhláška ho zakazuje podávať v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

„Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. Do legislatívneho procesu by sa mohla dostať na prelome januára a februára, v praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Bude to však podľa neho závisieť aj od zapracovania pripomienok kompetentných strán.

O úprave vyhlášky z roku 2007 vie aj ministerstvo zdravotníctva. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) túto možnosť pripustil už v minulom roku pred poslancami v parlamente.

Rozhodnú odborníci

Mikas zatiaľ nechcel prezradiť konkrétnosti z plánovanej novely. Známe však je, že má stanoviť pravidlá, v akých stravovacích zariadeniach a akým spôsobom sa tatársky biftek bude môcť predávať.

„Zodpovednosť bude na prevádzkovateľovi reštauračného zariadenia,“ zdôraznil hlavný hygienik.

Úpravou vyhlášky sa zaoberá pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Mikas verí, že takáto zostava dokáže určiť pravidlá, „ktoré na jednej strane zabezpečia verejné zdravie a na druhej strane umožnia podávať niektoré špeciality“.

Rizikové jedlo?

Verejná diskusia o predaji „tataráku“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. ÚVZ SR odmietol, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. Aj v minulosti mal za to udeľovať finančné postihy, a to vo výške 150 až 20-tisíc eur.

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov.

„Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší až život ohrozujúci priebeh,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Ilustračné foto

HLASUJTE: Hygienici chcú zakázať predaj „tataráku“. Je to podľa vás dobrý krok?
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM