Jozef Milan Kultúra

TIP na výlet: Liptovská Mara - Havránok

Jedným z najvýznamnejších a aj najznámejších súborov stavebných objektov a dobových terénnych úprav je Archeologické múzeum v prírode – Národná kultúrna pamiatka Liptovská Mara – Havránok. Spravuje ju Liptovské múzeum v Ružomberku, ktoré si v tomto

Príťažlivý areál archeologického parku tvorí niekoľko skupín dobových stavieb. Na samotnom začiatku prehliadkovej trasy stojí pôvodná veža rímskokatolíckeho gotického kostola Blahoslavenej Panny Márie v Liptovskej Mare – jedného z najstarších kostolov Liptova. Originálna stavba padla za obeť výstavbe priehradného jazera, jej majestátna kópia uzatvára dolnú časť liptovského skanzenu v Pribyline. Na začiatku prehliadkovej trasy archeologického múzea v prírode víta návštevníkov malá, ale obsažná expozícia Archeologického ústavu SAV, venovaná dejinám tejto lokality a ich skúmaniu.

Jedným z najpôsobivejších miest na prehliadkovej trase je obetná šachta, v ktorej sa našli kostrové pozostatky ľudských obetí dávneho kultu so stopami po rituálnom mučení. Takúto formu uzmierenia božstiev však dávnovekí obyvatelia Havránku volili iba v tých najvážnejších prípadoch.

Najmladšou časťou archeologického skanzenu je stredoveký hrádok s pozostatkami stavieb z 12. – 13. storočia, náznakovo zrekonštruovaný do podoby podľa konečného stavu z 15. storočia – poslednej fázy existencie hrádku. Hrádok je situovaný vo výhodnej polohe, na vrchole kopca, s vynikajúcim a súčasne očarujúcim výhľadom do centrálnej časti Liptovskej kotliny a na chrbát Nízkych Tatier.

Text a foto: Karol Dzuriak, Lipt.múzeum v Ružomberku / ruzomberok24

RK L.mara havranok
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM