Petra Janigová Od Vás

Tlstú horu zdolali ružomberskí turisti už po štrnásty krát

Priaznivci turistiky sa tradičného výstupu na Tlstú horu zúčastňujú pravidelne. Výnimkou nebol ani tohoročný sviatok Troch kráľov. Niečo bližšie o vydarenej tradícii nám prezradil Karol Koštial z Klubu slovenských turistov.

Trojkráľový výstup na Tlstú horu pripravil Klub nadšencov amatérskej cyklistiky (KNAC) a zúčastnil sa ho aj ružomberský Klub slovenských turistov (KST). S myšlienkou zapojiť dva kluby do jednej turistickej akcie prišiel Róbert Fajta z KNAC a členovia KST tak na Nový rok šlapú s „cyklistami“ pravidelne. Na štrnástom ročníku podujatia museli účastníci okrem 1208 metrov vysokého hrebeňa Tlstej hory zdolať aj počasie. Práve na Troch kráľov totiž zavítala na Liptov skutočná zima, snežilo takmer celý deň. „Správni turisti nemajú žiadny problém s takýmto počasím. Práve naopak vychutnávajú si krásnu zasneženú prírodu,“ myslí si Karol Koštial.

Účastníci išli od autobusovej zastávky v Čutkovskej doline po červenej značke popod vedenie vysokého napätia, okolo lyžiarskeho vleku, ďalej zvážnicou popri senníkoch a v závere strmou vozovou cestou vystúpili na Tlstú horu. Koľko turistov ale výstup v náročnom počasí zvládlo, Karol Koštial neprezradil. „Takto sa to nedá hodnotiť. Všetci sme nadšenci turistiky, máme veľmi kladný postoj k prírode. Nesledujeme výkony alebo počty, vytvárame podmienky záujemcom o turistiku, aby mohli spoznávať našu prírodu, naše prírodné krásy.“ Ak by ste aj vy radi absolvovali nejakú túru spoločne s klubom, ktorý sa venuje práve turistike, sledujte internetovú stránku mesta Ružomberok. V blízkej dobe tu bude zverejnený kalendárik akcií KST s názvom „Poďte s nami 2012“.

Foto: archív Karola Koštiala

Tlstá hora
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM