Rastislav Búgel Rôzne Správy

Tretia zbraňová amnestia: Doteraz nezistili žiadne spáchanie trestného činu

Počas troch zbraňových amnestií ľudia odovzdali takmer 11-tisíc kusov strelných zbraní. Spracovanie tretej amnestie vrcholí.

Ilustračný obrázok k článku Tretia zbraňová amnestia: Doteraz nezistili žiadne spáchanie trestného činu
Zdroj: TASR

Na takmer 85 percent je v súčasnosti spracovaná v poradí tretia zbraňová amnestia. „K dnešnému dňu bola tretia zbraňová amnestia spracovaná na 84,6 percenta. Doteraz ani pri jednej z preskúmaných zbraní nebolo zistené spáchanie trestného činu,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Kirinovičová.

Počet expertov sa nemení

Platí aj naďalej informácia o počte expertov na balistiku, ktorí sa venujú skúmaniu odovzdaných zbraní a streliva, a to je 12 príslušníkov. Tak ako v minulosti pri predchádzajúcich dvoch amnestiách primárne je na oddelení balistiky riešená znalecká a expertízna činnosť v rámci objasňovania trestnej činnosti a trestného konania, až potom prichádzajú na rad prípady v rámci zbraňovej amnestie.

Odovzdali 11-tisíc zbraní

V rámci poslednej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň 2015, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach dovedna 3035 zbraní a 36 326 kusov streliva. Uviedli to začiatkom júna 2015 podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

„Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11 000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac – 453 zbraní – bolo odovzdaných v Žilinskom kraji, najmenej – 214 – v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent,“ zdôraznil vtedy Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá však podľa jeho slov najbližší rok či dva vyhlásená nebude.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM