Jozef Milan Rôzne

Ťukli ste do iného auta na plnom parkovisku? Neodchádzajte len tak!

Predvianočné obdobie je spojené aj s preplnenými parkoviskami hlavne pred obchodnými centrami. Na zaplnených plochách sa ľahko môže stať, že pri zaparkovaní alebo vychádzaní z parkoviska narazíte do iného auta. Za nesplnenie zákonných povinností vám hrozí mastná pokuta a tiež zákaz šoférovania.

Ilustračný obrázok k článku Ťukli ste do iného auta na plnom parkovisku? Neodchádzajte len tak!
Zdroj: Dnes24.sk

Polícia SR upozorňuje na povinnosti, ktoré musíte bezpodmienečne urobiť, ak sa nechcete dostať do väčších problémov. V prípade, že k takejto udalosti dôjde, ste povinný:

  • bezodkladne zastaviť vozidlo,
  • preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi udalosti v cestnej premávke,
  • poskytnúť údaje o poistení vozidla,
  • vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady, vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,
  • zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
  • urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

Ak účastník takejto udalosti v cestnej premávke (škodovej udalosti) spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá sa nenachádza vo vozidle (napr. odstavené vozidlo), je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a splniť si vyššie uvedené povinnosti účastníka škodovej udalosti. K zabezpečeniu vyrozumenia vodiča (držiteľa) poškodeného vozidla môžete využiť aj informačné služby nákupného centra, usporiadateľa kultúrno-spoločenského podujatia, ap. Ak toto nie je možné zabezpečiť takýmto spôsobom, vyrozumenie takejto osoby zabezpečte prostredníctvom Policajného zboru na telefónnej linke 158.

V prípade, ak si nesplníte svoje zákonom stanovené povinnosti (odídete z miesta udalosti), vec bude po oznámení policajtom kvalifikovaná ako dopravná nehoda a zároveň je takéto konanie považované za porušenie zákona o cestnej premávke závažným spôsobom, za ktoré vám hrozí pokuta od 300.-€ do 1.300.-€ a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu od 12 mesiacov do 60 mesiacov.

Ilustračné foto: rk24

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM