Jozef Milan Rôzne

U Jezuitov znie nový organ

Od utorka, 22. novembra, majú v ružomberskom Kostole Povýšenia sv. Kríža nový píšťalový dvojmanuálový organ. Na slávnostnej bohoslužbe ho posvätil spišský biskup Mons. František Tondra.

Nový organ verejnosti po prvý krát predstavili na sviatok patrónky hudobníkov sv. Cecílie. Celý projekt zrealizovala Katedra hudby Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity, pričom inštalácia organu je súčasťou európskeho projektu s názvom Implementácia a prenos výsledkov výskumu slovenskej sakrálnej hudby do umeleckej činnosti v akademickom prostredí. Na slávnostnej bohoslužbe si unikátny hudobný nástroj ako prvý mohol vyskúšať Stanislav Šurin, ktorý je pedagógom na Katedre hudby PF KU a zároveň aj koncertným umelcom.

Nový organ nahradil pôvodný, ktorý mal kostol od roku 1883. Na začiatku 20. storočia ho ale nešťastne rekonštruovali, keď zmenili mechanickú traktúru na pneumatickú a starý organ tak stratil svoju umeleckú hodnotu. Vďaka úspešnému projektu sa však už jezuiti môžu popýšiť naozaj originálnym kúskom, ktorý je výnimočný v celom liptovskom regióne. Píšťalový organ navrhla a postavila pre kostol priamo na mieru rakúska firma Rieger, pričom jeho cena doteraz dosiahla sumu 200 tisíc eur. Financie získala Katedra hudby zo zdrojov Európskej únie v rámci operačného programu Výskum a Vývoj. Časť potrebných prostriedkov išlo zo zbierky rímskokatolíckych veriacich a príspevku od PF KU. Hodnotný nástroj má hrací stôl z čerešňového dreva a takmer 900 píšťal zo špeciálneho organového kovu spolu vytvára 16 registrov. Tie boli inštalované počas prvej fázy, úplný projekt však počíta s počtom 1 400 píšťal v 25-tich registroch a 10 000 voľných kombinácií, čo v praxi znamená že každý z desiatich organistov bude mať k dispozícii 1 000 kombinácií využiteľných pri hre.

Životnosť nového píšťalového organu by mala byť vyše sto rokov a určite nebude slúžiť iba na liturgické účely. Vzácne hudobné dielo sa využije aj pri medzinárodných súťažiach v hre na organe, interpretačných kurzoch, organových či komorných koncertoch a tiež na pedagogické účely. Najbližšie si verejnosť môže jeho jedinečný zvuk vychutnať už 4. decembra na tradičnom adventnom koncerte Katedry hudby.

Posvätenie nového organa
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM