Ivana Milanová Kultúra Rôzne

Unikát Európy neďaleko Ružomberka: Hydroelektáreň v Ľubochni

Najdlhšia dolina Slovenska ukrývala raritu Európy – lesnú elektrifikovanú železnicu, poháňanú vlastnou hydroelektrárňou. Pozývame Vás poznávať históriu Liptova.

Ilustračný obrázok k článku Unikát Európy neďaleko Ružomberka: Hydroelektáreň v Ľubochni
Zdroj: Lesnícke a drevárske múzeum ZV

Hydroelektráreň, ktorá bola postavená ako prvá v Hornom Uhorsku, sa skvie v plnej paráde na začiatku Ľubochnianskej doliny, na konci dediny. V tejto unikátnej národnej kultúrnej pamiatke, postavenej v štýle eklekticizmu, je možné zoznámiť sa okrem pôvodného strojného vybavenia aj s históriou lesnej železnice a pohnutým osudom hydroelektrárne.

Stavba tohto komplexu prebiehala v rokoch 1903 – 1904. Zo stanice v Ľubochni viedla 20 km do doliny, kde končila na Vyšnom tajchu. V r.1921 tu bola povolená osobná preprava, v SPN ju využívali povstalci a po vojne turisti. V roku 1966 bola lesná železnica zlikvidovaná.

Elektrina do zariadení železnice bola dodávaná z hydroelektrárne, ktorá bola postavená na dolnom toku Ľubochnianky, neďaleko depa. Elektrinu tiež dodávala do píly a domov v Ľubochni.

Majiteľom elektrárne boli Uhorské kráľovské lesy.

V prevádzke bola 60 rokov, ale po neúspešných pokusoch pripojiť sa na verejnú sieť sa Francisove turbíny zastavili v r.1964. Po 30 rokoch zariadenia odkúpila spoločnosť Elektrik Bobák, ktorá previedla rozsiahlu rekonštrukciu a znova oživila unikátny komplex hydroelektrárne. Zo železničnej trate sa zachovali už len fragmenty.

Kým nebola elektrika

Skôr ako bola postavená železnica sa drevo z doliny splavovalo pomocou vody zadržiavanej v dvoch tajchoch. Jeden z nich bol pred 8 rokmi bol zrekonštruovaný – Vyšný tajch. V súčastnosti slúži ako požiarna nádrž pre Štátne lesy.

Prečítajte si tiež:

Do Ružomberka mieri 2000 turistov

Meral cestu na škodovke: Od značky až po strom s 1,46 promile v krvi

Unikát Európy neďaleko Ružomberka: Hydroelektáreň v Ľubochni
9
Galéria
Zdroj: forestportal.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM