Jozef Milan Rôzne

ÚVN- ka odmieta obvinenia z podpísania nevýhodnej kúpy: Zmluvu ale zrušila

Ústredná vojenská nemocnica Ružomberku zrušila zmluvu o nákupe nového nemocničného zariadenia s víťazom verejnej súťaže potom, ako pred dvomi týždňami jeden zo slovenských týždenníkov označil nákup za predražený. Hovorca nemocnice porušenie predpisov odmietol.

Ilustračný obrázok k článku ÚVN- ka odmieta obvinenia z podpísania nevýhodnej kúpy: Zmluvu ale zrušila
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol portál liptov.sme.sk, nákup nového nemocničného nábytku je pre ružomberskú nemocnicu nevyhnutný, lebo stávajúci je často za hranicou životnosti. Vedenie inštitúcie sa preto rozhodlo, že ho v priebehu dvoch rokov nahradí novým. Celá investícia by sa mala pohybovať na úrovni 1,2 mil.€.

Jediná firma v súťaži

V rámci verejného obstarávania sa do vypísanej súťaže prihlásila iba jediná firma, s ktorou bola aj podpísaná zmluva. Vedenie nemocnice trvá na tom, že súťaž bola od začiatku transparentná, zverejnená v slovenskom aj európskom vestníku, a to, že sa prihlásil iba jeden záujemca, nemohla ovplyvniť.

Ceny vyššie ako porovnateľné

Víťaz súťaže mal dodať nábytok, ktorý sa vyrába v Českej republike, a ktorý by kúpil od výhradného distribútora pre Slovensko. Pre porovnanie:

  • štandardné elektrické lôžko aj s matracom malo stáť 2668 € (všetky ceny s DPH). Nemocnica v Banskej Bystrici pred dvoma rokmi kúpila postele rovnakej značky za 2187,– €/ ks.
  • za jeden kovový nočný stolík mala nemocnica zaplatiť 1063,–€. V Košiciach ich vlani stál 490,–€ a v Banskej Bystrici 600,–€.

Nemocnica sa bráni argumentom, že rozdiely medzi cenami sú spôsobené aj tým, že pri rovnakej značke a modele rozdiely vznikajú v dodatočnom vybavení.

Jednoznačné riešenie

"Medializované informácie vrhajú na nemocnicu neoprávnene veľmi zlé svetlo. Rozhodli sme sa preto celú súťaž zrušiť a vypísať ju nanovo. Myslíme si, že je to najlepší krok, ktorý očistí naše meno,“ povedal hovorca ÚVN Valér Ferko. Nemocnica sa s dodávateľskou firmou dohodla na zrušení zmluvy bez sankčných poplatkov.

Zdroj: liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM