Ivana Milanová Rôzne Správy

ÚVN v Ružomberoku bol darovaný Synoptofor: prístroj na liečbu škúlenia

Riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Ing. slávnostne odovzdal v piatok (14.10.) Očnej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice Ružomberok – FN prístroj Synoptofor.

Ilustračný obrázok k článku ÚVN v Ružomberoku bol darovaný Synoptofor: prístroj na liečbu škúlenia
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Zdravotná poisťovňa Dôvera darovala ÚVN SNP Ružomberok – FN finančné prostriedky na zakúpenie tohto prístroja, za umiestnenie sa na prvom mieste v prieskume a hodnotení pacientov všetkých fakultných nemocníc na Slovensku za rok 2015.

Prístroj Synoptofor, ktorý je novinkou v Ústrednej vojenskej nemocnici, bude slúžiť na diagnostiku a liečbu škúlenia u detí – strabizmus, ako aj porúch binokulárneho (dvojitého) videnia. „Ide o veľmi kvalitný prístroj, ktorého prínos ocenia predovšetkým naši malí pacienti,“ povedal Ing. Peter Rendek, riaditeľ Ústrednej vojenskej vojenskej nemocnice Ružomberok – FN.

Škúlenie sa objavuje u 7% všetkých detí a trikrát častejšie sa vyskytuje u predčasne narodených detičiek. Približne tretina prípadov strabizmu sa objaví v prvom roku života. Diagnostika a liečba u detí pomocou prístroja Synoptofor je možná už od útleho veku dieťaťa. Škúlenie nie je len kozmetická chyba, ale je sprevádzané i poruchou zraku. Nesymetrické postavenie znemožňuje správnu spoluprácu očí a vzniká tupozrakosť (amblyopia) škúliaceho oka.

„Poistenci Dôvery známkujú zdravotnícke zariadenia už niekoľko rokov a stanovujú rebríček najlepších a najhorších nemocníc. V tomto roku vyhodnotili viac ako 8000 dotazníkov od poistencov, ktorí boli hospitalizovaní v roku 2015. Tento prieskum je dôležitou spätnou väzbou pre nás aj pre samotné nemocnice,“ povedal M. Kultan, riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera. Ružomberská nemocnica, ktorá sa už tradične umiestňuje medzi najlepšími vo svojej kategórii, získala od Dôvery príspevok na skvalitnenie prístrojového vybavenia a zlepšenia prostredia nemocnice v sume 12.500 eur.

Zdroj: ÚVN SNP Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM