Ivana Milanová Správy

V doprave nastane revízia výdavkov: Prehodnotia aj R1 z Banskej Bystrice do Ružomberka

Ušetriť či efektívnejšie a lepšie využiť by sa mali v rámci rezortu dopravy v rokoch 2017 až 2020 financie vo výške 468 miliónov eur. Pôjde o zdroje určené predovšetkým na prevádzku, údržbu a opravu ciest a diaľnic či na dotácie do železničnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku V doprave nastane revízia výdavkov: Prehodnotia aj R1 z Banskej Bystrice do Ružomberka
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

S takýmto prínosom sa počíta v revízii výdavkov v rezorte dopravy, ktorá sa robí v rámci projektu Hodnota za peniaze. Projekt zastrešuje ministerstvo financií a okrem dopravy sa aktuálne posudzuje aj oblasť zdravotníctva a informatizácie.

Čo sa týka rezortu dopravy, analytici sa pozrú aj na investície smerujúce do dopravy. V tomto prípade sa počíta so zachovaním objemu plánovaných investícií, posúdi sa však ich využitie tak, aby boli zdroje vynaložené čo najefektívnejšie a tam, kde prinesú najvyšší možný úžitok.

Prehodnotiť by sa tak mali plánované investičné projekty s predpokladanými nákladmi vo výške 6,48 miliardy eur. Pôjde napríklad o úseky na diaľnici D1, a to rozšírenie cesty z Bratislavy po Senec či chýbajúca časť diaľnice medzi Turanmi a Hubovou.

Posúdia sa však aj úseky diaľnice D3 na severe Slovenska či pokračovanie rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice po Ružomberok, ale aj úseky rýchlostných ciest R2, R3 či R4.

Aktuálna správa o revízii výdavkov v rámci rezortu dopravy je zatiaľ prvou priebežnou správou. Následné analytické prehodnotenie má priniesť aj viac konkrétnejších pohľadov a odporúčaní. Finálna správa by mala byť schválená na jeseň tohto roku.

Čítajte tiež:

TIPY na VÍKEND: kde v Ružomberku si oddýchnete posledné júlové dni?

Hasiči mali včera po lejaku plné ruky práce: Kde všade zasahovali? (VIDEO)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM