Rôzne

V hrboltovskej ČOV pribudne práčka plynov: Dosiahne sa podstatné zníženie zápachu?

Vo veľkokapacitnej čistiarni odpadových vôd v ružomberskej mestskej časti Hrboltová by malo už čoskoro pribudnúť ďalšie zariadenie na zníženie emisií znečisťujúcich látok z biofiltra. Zadováženie a inštalácia tzv. práčky plynov si vyžiada investíciu v hodnote 300.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V hrboltovskej ČOV pribudne práčka plynov: Dosiahne sa podstatné zníženie zápachu?
Foto: Jozef Milan

„Toto dômyselné zariadenie bude tvoriť predradený stupeň na čistenie vzdušniny, ktorú odsávame z prekrytia čistiarne odpadových vôd,“ vysvetlil Vladimír Krajči, výrobný riaditeľ celulózo-papierenského podniku Mondi SCP Ružomberok, investora spomínaného projektu.

Zároveň spresnil, že podľa predbežných výpočtov by mali dosiahnuť zníženie emisií čpavku zhruba o 80 percent a sírnych zlúčenín o 30 až 50 percent. Citeľne by sa to malo prejaviť aj v ďalšom podstatnom znížení nepríjemného zápachu a jeho výskyt by mal byť oveľa zriedkavejší.

„V realizácii nás trochu pribrzdila legislatívna prekážka v podobe zákona, ktorý platí od začiatku tohto roka a podľa ktorého sme povinní skôr, ako požiadame o vydanie stavebného povolenia, počkať, kým rezortné ministerstvo posúdi mieru vplyvu na životné prostredie,“ dodal Krajči.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM