Ivana Milanová Rôzne

V Ivachnovej vytvorili najdlhšiu syrovú niť na Slovensku: koľko mala metrov?

Na syrárskom jarmoku sa dnes (18.06.2016) podarilo urobiť slovenský rekord. Návštevníci tretieho ročníka Celoslovenského syrárskeho jarmoku to videli v areáli Kozieho vŕšku pri Ivachnovej na vlastné oči.

Ilustračný obrázok k článku V Ivachnovej vytvorili najdlhšiu syrovú niť na Slovensku: koľko mala metrov?
Zdroj: Dnes24.sk

Túto sobotu (18. júna) ožil Kozí vŕšok pri Ivachnovej tradíciami. Návštevníci mali okrem iného možnosť ochutnať pravé slovenské syry, ako aj tradičné slovenské jedlá.

Tradičné remeslá a kultúrne tradície Liptova ožili prostredníctvom folklórnych súborov Liptáčik, Liptov a Sliačanček. Diváčky sa potešili dámskej volenke a mohli si zatancovať so zbojníkmi, ktorí obecenstvo najskôr prepadli a ozbíjali. Pre najmenších boli pripravené tvorivé dielne.

„Skupiny ľudí, detí i dospelých sa každých päť minút striedajú a v časovom limite jednej hodiny by mali spliesť najdlhšiu syrovú niť na Slovensku. Celková dĺžka pôvodnej rekordnej syrovej šnúry z roku 2013 je 388,08 metra. Použilo sa na ňu viac ako desať kilogramov syrových nití,“ opísal Martin Gračka z Kozieho vŕška.

Tento rok použili na niť 27,5 kg syrových nití z pareného syra a celú hodinu ju splietalo 37 ľudí. Merala neskutočných 651,38 metra a zaslúžene získala certifikát slovenského rekordu.

Na syrový jarmok boli pozvaní všetci slovenskí producenti syra a výrobkov z neho. Na Slovensku ich máme asi dvanásť. Výrobcovia súťažili aj o najkrajší výrobok a fotku prvého miesta (kostolík) nájdete v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…istov-241304

http://ruzomberok.dnes24.sk/…rocie-241387

V Ivachnovej vytvorili najdlhšiu syrovú niť na Slovensku: Koľko mala metrov?
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM