Ivana Milanová Rôzne

V Lipt. Lúžnej odštartovala Bačova cesta: relácie ako Farmár hľadá ženu a Farma nás urážajú

Propagácia ovčiarstva, ovčiarskych výrobkov a všetkého, čo súvisí s chovom oviec, je hlavným cieľom sérii podujatí Bačova cesta, ktoré organizuje rovnomenné občianske združenie. Jeho predseda vraví aj o tom čo dehonestuje toto tradičné odvetvie.

Ilustračný obrázok k článku V Lipt. Lúžnej odštartovala Bačova cesta: relácie ako Farmár hľadá ženu a Farma nás urážajú
Zdroj: TASR

V poradí ôsmy ročník odštartoval 23.04.2016 v obci Liptovská Lúžna. Podujatie organizuje občianske združenie Bačova cesta v spolupráci s ovčiarmi.

Podľa predsedu občianskeho združenia Bačova cesta Ľudovíta Urbanovského ľudia v minulosti vedeli o ovciach veľmi veľa. Neskôr, najmä v 80. rokoch minulého storočia, akoby sa zabúdalo na toto odvetvie. „Dôsledkom toho je, že v súčasnosti nemáme žiadne školiace stredisko, ani odborné učilište či stredné školy, ktoré by sa venovali personálu okolo oviec. A to nám teraz robí veľké komplikácie. Bačovou cestou chceme obyvateľom Slovenska ukázať, že ovčie výrobky sú gastronomicky hodnotné, cenené a že je to funkčná potravina bez chemických prísad. Spotrebiteľovi ponúkame kvalitné mliečne výrobky – syr, bryndzu žinčicu a kvalitné mäsové výrobky – jahňacinu a baraninu,“ priblížil Urbanovský.

Doplnil, že odbor ovčiarstvo chýba na Slovensku na všetkých stupňoch vzdelávania. Ovčiari aj prostredníctvom Zväzu chovateľov oviec a kôz vytvárajú aktivity, aby odbor zriadili. V spoločnosti je však podľa neho názor, že poľnohospodári sú menej hodnotní ľudia. „Televízne relácie ako Farmár hľadá ženu a Farma nás doslova urážajú. Oni z nás robia ľudí, ako keby sme nevedeli jesť príborom, ako keby sme si nevedeli nájsť manželky a akoby sme nevedeli zapadnúť do spoločenského rebríčka. Ale to nie je pravda. V poľnohospodárstve sú dnes už moderné technológie, moderné stroje, ktoré si vyžadujú vysoko kvalifikovaný personál,“ zdôraznil šéf OZ Bačova cesta.

Po dnešnom slávnostnom otvorení ôsmeho ročníka v Liptovskej Lúžnej bude Bačova cesta postupne pokračovať 1. mája v Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch, 7. mája na salaši v Pružine, 15. mája bude Bačovu cestu hostiť salaš Pastierska v Bobroveckej doline a 28. mája bude propagácia ovčiarstva pokračovať naraz na salaši Papradno a v penzióne Gejdák pri Ružomberku. Súčasťou propagačných podujatí bude aj Ovčiarska nedeľa, ktorá bude 22. mája v skanzene Liptovského múzea v Pribyline.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM