Rôzne

V Liptove pribudnú ďalšie cyklotrasy: Ľahko ich nájdete aj elektronicky

Liptov rozšíri sieť cyklotrás, ktoré zameria najmä na okolie Liptovskej Mary. Zakreslené budú na novej, obsažnejšej cyklomape, ktorú poľahky nahradí mobilná aplikácia v podobe digitálneho sprievodcu.

Ilustračný obrázok k článku V Liptove pribudnú ďalšie cyklotrasy: Ľahko ich nájdete aj elektronicky
Zdroj: TASR

V Liptove tento rok vyrastie 67 km nových trás, ktoré spolu dosiahnu dĺžku 770 km. „Chceli sme zatraktívniť najmä okolie Liptovskej Mary. Trasa sa vyhne frekventovaným cestám a tým bude bezpečnejšia. Ďalšie trate privedú milovníkov športu na dvoch kolesách do Čutkovskej a Žiarskej doliny,“ povedala Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov.

Vylepšená mapa cyklistických trás bude prílohou časopisu Biker, zadarmo ju dostanú pre svojich hostí liptovskí ubytovatelia a zakúpiť si ju bude možné i v informačných centrách.

Aplikácia v mobile

Túto sezónu budú môcť cyklisti premiérovo využívať webovú a mobilnú aplikáciu s interaktívnymi mapami a veľkým množstvom informácií o atrakciách, trasách, komerčných a nekomerčných prevádzkach v okolí. Aplikácia ponúkne turistické a cyklistické trasy, informácie o lanovkách, bazénoch, reštauráciách, hoteloch, doprave a podobne.

Viac pozornosti cykloturistike

Začiatkom roka schválila vláda novú národnú cyklostratégiu, podľa ktorej chce do roku 2020 každoročne investovať dve až tri eurá na každého obyvateľa do cyklodopravy. Do konca tohto programu by preto malo na celom Slovensku vzniknúť okolo tisíc kilometrov nových cyklotrás. „Cyklodoprava je nielen zdravá, ale aj ekologická, navyše v tejto oblasti máme stále veľký potenciál, čo sa týka rozvoja cestovného ruchu. Podľa prepočtov, ktoré robili európski odborníci, sa každé tri eurá investované do rozvoja cyklodopravy vrátia vo forme piatich eur, ktoré sa ušetria v zdravotníctve a iných oblastiach,“ uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Foto: ilustračné, tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM