Ivana Milanová Kultúra Rôzne Správy

V mestskej knižnici predstavili ekológa a spisovateľa Miroslava Sanigu

Ďalšia časť z cyklu Rendezvous pod schodmi, ktorú pravidelne organizuje Mestská knižnica pozvala na stretnutie známeho vedca, vysokoškolského pedagóga a milovníka prírody.

Ilustračný obrázok k článku V mestskej knižnici predstavili ekológa a spisovateľa Miroslava Sanigu
Zdroj: kniznicark.sk

Pilotná séria literárnych stretnutí z cyklu Rendezvous pod schodmi, ktoré pravidelne organizuje Mestská knižnica v Ružomberku s klubom spisovateľov, od začiatku roka postupne približuje regionálnych autorov z Liptova a okolia.

Minulý štvrtok (20.10.) predstavila spisovateľa, vedca, ekológa, vysokoškolského pedagóga a rodáka z Ružomberka Miroslava Sanigu.

„Tento hosť nenavštívil našu knižnicu prvýkrát. Jeho stretnutia najmä s detskými čitateľmi sú pomerne časté. Práve jeho láska k prírode a ku všetkému živému je pre deti veľmi motivujúca. Výpočet jeho knižných titulov je veľmi dlhý, pracuje naozaj usilovne, okrem písania a vedeckej práce sa venuje i vysokoškolským študentom. Jeho rozprávania a príhody zaujmú nielen detského, ale i dospelého diváka,“ povedala pre TASR riaditeľka Mestskej knižnice v Ružomberku Tatiana Babincová.

Názov série stretnutí nevznikol náhodne. Z centrálnej časti Ružomberka – Námestia Andreja Hlinku sa dá do obchodnej a najrušnejšej časti dostať viacerými schodmi, napríklad Ružovými či Tmavými. „Práve priamo pod Tmavými schodmi sídli naša knižnica, vo veľmi peknej historickej budove. Preto ten trochu poetický názov. Naše rande sa snažíme organizovať pravidelne, v intervale jedného mesiaca,“ doplnila.

MIROSLAV SANIGA (1964, Ružomberok) – absolvent Lesníckej fakulty Technickej Univerzity vo Zvolene, vedec, ekológ, spisovateľ, autor desiatok prírodovedeckých titulov pre deti a dospelých. V rámci obrovského množstva vedeckovýskumných a vedecko popularizačných projektov a práce pre Ústav pre ekológiu lesa SAV Zvolen sa zaoberá aj prednáškovou a konzultantskou činnosťou pre UMB v Banskej Bystrici (Fakulta prírodných vied – katedra životného prostredia). Žije a pracuje v Liptovských Revúcach.

Vedecké špecializácie:

  • ekológia a etológia vtákov
  • vzťah medzi vtáčou zložkou a rastlinnou zložkou ekosystémov
  • vzťah medzi vtáčími spoločenstvami a meniacimi sa ekosystémami
  • špeciálne zameranie na ekológiu a etológiu tetrova hlucháňa a murárika červenokrídleho

Zdroj: TASR/kniznicark.sk

V mestskej knižnici predstavili rodáka a spisovateľa Miroslava Sanigu
4
Galéria
Zdroj: kniznicark.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM