Ivana Milanová Kultúra Správy Samospráva

V mestskej knižnici sa predstavil spisovateľ B. Motejlek

Literárne podujatie Rendezvous pod schodami v ružomberskej mestskej knižnici dnes predstavilo spisovateľa, redaktora a publicistu Bohumila Motejleka. Rodák to nie je ale väčšiu časť prežil práve u nás.

Ilustračný obrázok k článku V mestskej knižnici sa predstavil spisovateľ B. Motejlek
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Začiatky jeho literárnej činnosti sú spojené s jeho pseudonymom Bohumil Urs. Je autorom veľkého množstva poviedok, mikropoviedok a fejtónov, ktoré vychádzali v periodikách Smer na nedeľu a Život. Jeho fejtóny v rámci cyklu Mozaika života sú už niekoľko rokov neoddeliteľnou súčasťou Ružomberského hlasu, publikované boli i viaceré jeho novely na pokračovanie. Samostatne publikoval román Havraním brkom. V tomto roku mu v rámci edície Knižnica Rozhľadov po kultúre a umení vyšla zbierka aforizmov Res papilionis minutae – Drobnosti motýľa. I keď je rodákom z Trenčína, väčšiu časť prežil práve v metropole dolného Liptova.

„Sú také knižky, ktoré sa oddá nosiť pri sebe a zavše z nich dačo prečítať. Jednou z nich je miniatúra Bohumila Motejleka, o ktorej je reč. (Res papilionis minutae – Drobnosti motýľa, pozn. TASR). Slová v nej majú dar oslovovania. Tam zohrejú, inde rozveselia, dakde len akoby ukázali prstom, no a napokon, našťastie a nezriedka, vedia aj pristrihnúť vytŕčajúci hrebienok,“ opísal spisovateľ a literárny kritik Peter Mišák.

Rendezvous pod schodami je cyklické podujatie, na ktorom sa každý mesiac predstaví významný spisovateľ, zväčša rodák z Ružomberka spoločne so spoluhosťom. Názov série týchto literárnych stretnutí nevznikol náhodne. Z centrálnej časti Ružomberka – Námestia Andreja Hlinku sa dá do obchodnej a najrušnejšej časti dostať viacerými schodmi, napríklad Ružovými schodmi či Tmavými schodmi. „Práve priamo pod Tmavými schodmi sídli naša knižnica, vo veľmi peknej historickej budove. Preto ten trochu poetický názov. Naše rande sa snažíme organizovať pravidelne, v intervale jedného mesiaca,“ vysvetlila riaditeľka Mestskej knižnice v Ružomberku Tatiana Babincová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM